Priekšlikumi piepilsētu urbānās izplešanās pārvaldībai un dzīvojamās vides transformācijām - Šavraka, Ilona (Latvijas Universitāte, 2023)
Ņemot vērā pasaules pieredzi urbānās izplešanās pārvaldībā un kompaktu apdzīvoto vietu plānošanā, šajā maģistra darbā pētīta Pierīgas urbānā izplēšanās, Ķekavas novada Katlakalna un Rāmavas ciemu dzīvojamā vide, to attīstību ietekmējušās teritorijas attīstības plānošanas dokumentu politikas un nosacījumi, kā arī iedzīvotāju skatījums uz dzīvojamās vides kvalitātēm. Secināts, ka urbānā izplešanās Pierīgā netiek efektīvi pārvaldīta – politikas un vadlīnijas netiek īstenotas. Jauno apbūves teritoriju dzīvojamā vide neatbilst būtiskām kvalitātēm. Iedzīvotāju apmierinātība ar jaunās piepilsētas dzīvojamo vidi ir zema. Darba rezultātā izstrādāti priekšlikumi dzīvojamās vides transformācijām un urbānās izplešanās pārvaldībai un plānošanai valsts, reģiona un vietējā līmenī.

Taking into account the global experience in managing urban sprawl and planning of compact settlements, in this Master's thesis there are examined the urban sprawl of Pierīga, the suburban living environment of Katlakalna and Rāmavas villages in Ķekava municipality, policies and regulations of the spatial development planning documents that affected the development of these settlements, as well as residents' perceptions of the quality of their living environment. Research has found that the urban sprawl in Pierīga is not effectively managed as the policies and guidelines are not implemented. The newly developed suburban residential areas do not meet essential quality level, resulting in low satisfaction among the residents. As a result of this Master’s thesis research there are provided recommendations how to manage retrofitting of suburban living environment and urban sprawl at the national, regional, and local levels.
Proposals for suburban urban sprawl management and retrofit of living environment
Keywords: Arhitektūra; kompakta apdzīvota vieta; piepilsētu transformācija; teritoriju attīstības plānošana; dzīvojamās vides kvalitātes