Raksturīgas iezīmes Latvijas, Saūda Arābijas, Ēģiptes un Tunisijas naturalizācijas kārtībā - Žabina, Patrīcija Emīlija (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darbā “Raksturīgas iezīmes Latvijas, Saūda Arābijas, Ēģiptes un Tunisijas naturalizācijas kārtībā” tiek pētīti Latvijas, Saūda Arābijas, Ēģiptes un Tunisijas pilsonības likums, meklētas to īpatnības naturalizācijas procesā, kas tiek apkopotas un salīdzinātas. Mūsdienās ir ļoti aktuāls migrācijas un integrācijas jautājums. Visapkārt pasaulei ir miljoniem bēgļu, bezvalstnieku, patvērumu meklētāju, kas emigrējuši uz citu valsti visdažādāko iemeslu dēļ. Liela daļa emigrējošo cilvēku nāk no arābu, musulmaņu valstīm, un par savu galamērķi izvēlas kādu no Eiropas Savienības valstīm. Ir svarīgi saprast, kāpēc lielākā daļa šo cilvēku emigrē uz Eiropu, nevis uz kādu citu musulmaņu valsti, kur ieintegrēties būtu vieglāk, jo valoda, reliģija un kultūra ir zināma. Migrējot no vienas valsts uz citu, arī cilvēkam ir jāpielāgojas, jāintegrējas sabiedrībā, lai izjustu piederību valstij, protams, šai valstij un sabiedrībai ir jānāk pretī tādā veidā veidojot abpusējo saikni. Viens no veidiem, lai saprastu, vai sabiedrība ir gatava jaunu cilvēku ieintegrēšanai ir ielūkoties šo valstu pilsonības likumā. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt un salīdzināt ar ES valsts – Latvijas Republikas – likumos noteiktajām procedūrām, normām un kritērijiem triju Arābu līgas valstu – Saūda Arābijas karalistes, Ēģiptes Arābu Republikas un Tunisijas Republikas – likumos noteikto naturalizācijas procesa gaitu, pilsonības iegūšanas iespējas ārzemniekiem, tai skaitā citu Arābu līgas valstu iedzīvotājiem, kā arī likumos noteiktos kritērijus pilsonības pretendentiem. Bakalaura darbs sastāv no piecām nodaļām un to izstrādei tika izmantoti minēto valstu pilsonības likumi. Izpētot Saūda Arābijas, Ēģiptes, Tunisijas pilsonības likumu, iespējams secināt, ka minēto valstu pilsonības likums ietver diskriminējošus elementus, kas, iespējams, radušies islāmisko likumu un seno cilšu paražu ietekmē, bet ir arī manāmi mūsdienīgāki elementi, kas ir pārnesti no rietumvalstu pilsonības likumiem.

The bachelor`s thesis “Characteristic Features of the Naturalization Procedures of Latvia, Saudi Arabia, Egypt, and Tunisia” examines the citizenship law of Latvia, Saudi Arabia, Egypt and Tunisia, the peculiarities of their naturalization process are sought, which later are collected and compared. The issue of migration and integration is very relevant today. There are millions of refugees, stateless people, asylum seekers around the world who have emigrated to another country for a variety of reasons. Most emigrants come from Arab and Muslim countries and choose one of the countries of the European Union as their destination. It is important to understand why some of these people are emigrating to Europe and not to another Muslim country, where integration would be easier because the language, religion and culture are known. When migrating from one country to another, a person must also adapt, integrate into society, in order to feel a sense of belonging to a country, of course, that country and society must confront, for example, by forming a reciprocal link. One way to understand whether society is ready to integrate young people and to look at the citizenship law of these countries. The aim of the bachelor's thesis is to study and compare with the procedures, norms and criteria of the EU country - the Republic of Latvia - the naturalization process of three Arab League countries - the Kingdom of Saudi Arabia, the Arab Republic of Egypt and the Republic of Tunisia – as well as, to study and compare the course of the naturalization process prescribed by law, the possibilities of acquiring citizenship for foreigners, including residents of other Arab League countries, as well as the criteria established by law for applicants for citizenship. The bachelor's thesis consists of five chapters and the citizenship laws of the mentioned countries were used for their development. Examining the citizenship law of Saudi Arabia, Egypt, and Tunisia, it can be concluded that the citizenship law of these countries contains discriminatory elements that might be related to the influence of Islamic law and ancient tribal customs, but there are also elements of contemporary Western citizenship law.
Characteristic Features of the Naturalization Procedures of Latvia, Saudi Arabia, Egypt, and Tunisia
Keywords: Āzijas studijas; Pilsonība; Pilsonis; Dubultpilsonība; Naturalizācijas process