Mūsdienu Ukrainas imigrantu adaptācija Eiropas Savienībā un Kanādā. - Zavialov, Andrei (Latvijas Universitāte, 2016)
Autors, izmantojot starpdisciplināru pieeju, aplūko migrācijas situāciju Eiropas Savienībā un Kanādā, vairāk pētot migrācijas situāciju Latvijā un Ontārio, no migrācijas regulējumu, statistikas, adaptācijas un imigrantu integrācijas perspektīvām. Ņemot vērā to, ka ukraiņu imigrācija ir nozīmīga, tās pazīmes ir atspoguļotas no mūsdienu perspektīvas: dinamika laika gaitā, etnisko organizāciju loma, sociālās vides ietekme. Autors ir veicis kvalitatīvu pētījumu Latvijā un Ontārio, ar mērķi salīdzināt mūsdienu ukraiņu imigrantu adaptācijas procesus. Uzmanība ir vērsta uz to, lai spētu noteikt pievilkšanās-atgrūšanās migrācijas faktorus, problēmas, ar ko saskaras imigranti jaunā sabiedrībā: imigrantu bērnu adaptācija sabiedrībā, identitātes maiņa, kopīgās iezīmes un atšķirības. Tas ļauj secināt, kā viņu adaptācija un integrācija norisinās šobrīd.

Using the interdisciplinary approach, the author considers the migration situation in the European Union and Canada, and particularly in Latvia and Ontario, from perspectives of migration regulation, statistics, adaptation and integration of immigrants. Since Ukrainian immigration is significant, its character is reflected from a contemporary perspective: dynamics through time, role of ethnic organisations and influence of social environment. The author conducted qualitative research in Latvia and Ontario with the aim to compare the processes of adaptation of contemporary Ukrainian immigrants. Attention is paid to push-pull factors of migration, problems which immigrants face in a new society, adaptation of their children, identity change and similarities and differences. This gives us the clear picture how their adaptation proceeds today.
Adaptation of contemporary Ukrainian immigrants in the European Union and in Canada.
Keywords: Ekonomika; adaptation of migrants; adaptation strategies; Ukrainian immigrants; diaspora; European Union