Dažādu struktūru savienojumu pretsāpju un pretiekaisuma aktivitāte sāpju testos pelēm - Koržakova, Olga (Latvijas Universitāte, 2008)
Mūsu darba mērķis ir dažādu struktūru vielu – cerebrokrasta (0,1 mg/kg), glutapirona (1 mg/kg), tauropirona (1 mg/kg), mildronāta (100 mg/kg) un taurīna (0,1 mg/kg) pretsāpju un pretiekaisuma efektu pētīšana tail-flick un formalīna testos pelēm. Pēc vienreizējās ievadīšanas mildronāts un cerebrokrasts uzrādīja sāpju mazinošo efektu formalīna testa pirmajā fāzē; otrajā fāzē mildronāts uzrādīja gan iekaisuma izraisīto sāpju mazinošo efektu, gan iekaisuma izraisīto sāpju pastiprinošo efektu. Pēc divu nedēļu ievadīšanas mildronāts un references viela indometacīns (5 mg/kg) samazināja iekaisuma izraisītās sāpes formalīna testa otrajā fāzē, par ko liecina 15-35 minūšu perioda zemlīknes laukuma (AUC) dati.

The present study was carried out to investigate analgesic and antiinflammatory effects of structurally different substances – cerebrocrast (0,1 mg/kg), glutapyrone (1 mg/kg), tauropyrone (1 mg/kg), mildronate (100 mg/kg), and taurine (0,1 mg/kg) – in the tail-flick test and in the formalin test in mice. In the formalin test, mildronate and cerebrocrast single injections reduced the nociception at periods of 0-5 minutes. Mildronate reduced also the inflammation-induced pain at the period of 15-20 minutes, while it increased the inflammation-induced pain at the period of 35-40 minutes. AUC (area under curve) calculated for the period of the 15-35 minutes, showed that mildronate (daily injection for two weeks) and indomethacin (5 mg/kg), a reference drug, reduced inflammation-induced pain.
Analgetic and anti-inflammatory effects of different chemical structure substances in mice
Keywords: Farmācija