Sunākstes pagasta virszemes ūdeņu raksturojuma izmantošana Latvijas ģeogrāfijas stundās - Rauza, Ilona (Latvijas Universitāte, 2007)
Diplomdarba tēmas nosaukums ir „Sunākstes pagasta virszemes ūdeņu raksturojuma izmantošana Latvijas ģeogrāfijas stundās pamatskolā”. Darbs sastāv no ievada, 6 nodaļām: Sunākstes pagasta teritorijas fizioģeogrāfisks raksturojums, Sunākstes pagasta virszemes ūdeņu raksturojums, Latvijas upju un ezeru raksturojums, teorētiskie pamati hidroloģijas apguvē, Sunākstes pagasta hidronīmi, ģeogrāfijas mācīšanas metodika. Darbam ir secinājumi un izmantoto avotu un literatūras saraksts. Diplomdarbs izmantojams ģeogrāfijas stundās virszemes hidroloģijas apguvē pamatskolas jaunākā vecumposma skolēniem un 9. klases skolēniem Latvijas virszemes ūdeņu mācīšanā. Diplomdarbā tiek raksturots Sunākstes pagasta ģeogrāfiskais stāvoklis, izplatītākās reljefa formas, klimats, iekšējie ūdeņi, augsne un augu valsts. Darbā var iepazīties ar Sunākstes pagasta virszemes ūdeņu – upju, ezeru, dīķu raksturojumu, kā arī apkopotu informāciju par Latvijas ūdenstecēm un ūdenstilpēm. Darbā pētīti pagasta vietvārdi – hidronīmi, izstrādāti ģeogrāfijas stundu modeļi, kuros izmantojamas datorprezentācijas. Diplomdarbā tiek piedāvāts viens no iespējamiem variantiem hidroloģijas mācīšanas procesa organizēšanā, izmantojot tuvākās apkārtnes virszemes ūdeņu raksturojumu un datorprezentācijas. Darbā iekļauti krāsaini attēli, autores veidotās tabulas un diagrammas, pielikumi. Pievienoti nodarbību apraksti, darba lapas, uzdevumi un spēles. Darba pielikumā 4 slaidu prezentācijas CD formātā, kuras veidotas, izmantojot programmu MS PowerPoint 2003. Darbs sastāv no 77 lappusēm, 9 attēliem, 5 tabulām, 12 pielikumiem.

The heading of the graduation work is “ The use characterization of Sunākste’s parish overground water in Latvian geography lessons in a Rural Primary School”. The work is composed of introduction, 6 parts: the physiographical characterization of Sunākste parish area, the characterization of Sunākste parish overground water, the characterization of Latvian rivers and lakes, the theoretical substantiations in hydrology acquirement, the toponymes of Sunākste parish , the studying methodology in geography. There are conclusions and a list of used sources and literature. The graduation work is available for overground hydrology acquirement in geography lessons for the youngest age stage students and for the ninth class students for Latvian overground water teaching. In the graduation work is characterized the geographical position of Sunākste’s parish, the most popular forms of relief, climate, inside water, the ground and flora. In the graduation work can see the characterization of Sunākste parish overground water, the characterization of Latvian rivers and lakes and aggregate information about Latvian water courses and reservoirs. In the graduation work were studied toponymes, elaborated modals of geography lessons, where are available computer presentations. In the graduation work is offered one of possible versions in organization hydrology studying process, when is used the characterization of ambit overground water and computer presentations. In the graduation work has included colored illustrations, has made tables and charts, appendixes. Are added descriptions of activities, handouts, tasks and games. In the appendix has CD-RW presentation with four slides, which has made in MS PowerPoint 2003 software. The work consist from 77 pages, 9 illustrations, 5 tables, 12 appendixes.
The Characteristic of Surface Waters of the Sunākste and Its Rural Municipality Application in Classes of Geography of Latvia
Keywords: Pedagoģija