Pacienta un ambulatorās aprūpes māsas sadarbība melanomas riska mazināšanā - Pokule, Ilona (Latvijas Universitāte, 2020)
Melanomas gadījumu skaits ik gadu pieaug un ambulatorās aprūpes māsām jābūt kompetentām, izglītojot pacientus. Sakarā ar melanomas bīstamību un gadījumu skaita pieaugšanu tika izvēlēta tēma un izveidots pētījums, lai noskaidrotu kādas ir izglītošanas īpatnības ambulatorās aprūpes māsām. Galvenie pētniecības uzdevumi ir izpētīt literatūru atbilstoši izvirzītajai tēmai par melanomu un profilaksi ambulatorās aprūpes māsas praksē. Analizēt Virdžīnijas Hendersones pamatvajadzību teoriju, izstrādāt pētījuma instrumentu, veikt pētījumu un apkopot iegūtos rezultātus, balstoties uz iegūtajiem rezultātiem, izdarīt secinājumu. Pētījuma mērķis - noskaidrot iespējamo pacienta un māsas sadarbību melanomas riska mazināšanā. Pētniecības jautājums: Kā pacients veic melanomas profilaktiskos pasākumus? Kādas ir pacienta un māsas sadarbības iespējas melanomas riska mazināšanai? Kā norit māsas profesionālā darbība pacienta izglītošanā par melanomu un to izraisošiem faktoriem? Pētījuma metodes – pirmā metode, kvalitatīvā pētniecības metode. Instruments – intervija. Respondenti - ambulatorās aprūpes māsas, kuras strādā pie ģimenes ārsta praksē. Otra metode kvantitatīvais pētījums, tika izveidota anketa. Aptauja tika veikta, X ģimenes ārsta praksē. Par pētījuma respondentiem tika izvēlēti ģimenes ārsta prakses pilngadīgie pacienti. Respondenti izvēlēti tā, lai anketēšanas laikā tiktu apkopots pēc iespējas, dažādu vecuma grupu viedoklis. Pētījuma metode – kombinētā. Ambulatorās aprūpes māsas, kuras strādā ģimenes ārsta praksē atbildēja uz intervijas jautājumiem, bet aptaujā piedalījās pacienti. Bakalaura darba pētījuma dati liecina, ka nozīmīgākie melanomas profilaktiskie pasākumi ambulatorās aprūpes māsas praksē ir pacientu novērtēšana, riska faktoru apzināšana un pacientu izglītošana.

The number of melanoma cases is increasing every year and ambulatory care nurses need to be competent in educating patients. Due to the dangers of melanoma and the increase in the number of cases, a topic was chosen and a study was created to find out what are the educational specifics for ambulatory care nurses. The main tasks of the research are to study the literature related to the proposed topic of melanoma and its prevention in the practice of an ambulatory care nurse; to analyze Virginia Henderson's theory of basic needs; develop a research tool, conduct research and summarize the results to draw a conclusion based on the results. The aim of the study to find out the possible cooperation between the patient and the nurse in order to reduce the risk of melanoma. Research question: How does a patient take melanoma prevention measures? What are the opportunities for patient-nurse collaboration to reduce the risk of melanoma? What are the professional activities of a nurse in educating the patient about melanoma and its causes. Research method - combined. Ambulatory care nurses who work with a family doctor in practice answered questions in the interview, but patients participated in the survey. The data of the bachelor's thesis research show that the most important preventive measures for melanoma in the practice of an ambulatory care nurse are patient assessment, identification of risk factors and patient education.
Collaboration Between Patient and Outpatient Nurse in Reducing the Risk of Melanoma
Keywords: Medicīna; ambulatorās aprūpes māsa; melanoma; profilakse; outpatient care nurse; melanoma