Publiskā iepirkuma un valsts atbalsta regulējumu problemātika Eiropas Savienības tiesībās - Siliņš, Jānis (Latvijas Universitāte, 2017)
Attiecības starp publiskā iepirkuma un valsts atbalsta regulējumiem ES tiesības ir neskaidra. Vai praksē visos gadījumos darbojas nostiprinātā prezumpcija, ka atbilstoši ES publiskā iepirkuma direktīvām organizēts iepirkums izslēdz iespēju, ka tiks piešķirts valsts atbalsts? Situāciju vēl vairāk sarežģī, tas ka valsts atbalsta regulējuma kontekstā ir aplūkojams arī vispārējas tautsaimnieciskas nozīmes pakalpojumu institūts ES tiesībās. Ja tiek norādīts, ka atbilstoši ES normatīvajiem aktiem rīkots publiskais iepirkums izslēdz valsts atbalsta iespējamību, vai gadījumā ja publiskais iepirkums rīkots neatbilstoši iepirkuma direktīvām būtu prezumējams valsts atbalsts? Darbā tika analizēta ES normatīvie akti publiskā iepirkuma, valsts atbalsta un vispārējas tautsaimnieciskas nozīmes pakalpojumu regulējums, Tiks aplūkota Eiropas Savienības Komisijas un Eiropas Savienības Tiesas prakse valsts atbalsta jomā saistībā ar publiskā iepirkuma regulējumu.

Relations between public procurement and state aid legal frameworks of EU law is unclear. In practice, are all cases in accordance with the presumption that a procurement procedure pursuant the public procurement directives excludes the possibility of state aid? The situation is made more complicated by the fact that within the State aid framework, the framework of services of general economic interests must also be viewed. If it is stated that compliance with EU law on public procurement excludes the possibility of State aid, in the case of public procurement that is inadequate pursuant the procurement directives, should such a situation be presumed as state aid? The study analyses the legislation on public procurement, State aid and services of general economic interest in the framework of the European Union. The practice of the Commission and of the Court of Justice of the European Union in the field of State aid in the context of a public procurement framework shall also be viewed.
Problematic relationship between the EU rules on public procurement and rules on state aid
Keywords: Juridiskā zinātne; publiskais iepirkums; valsts atbalsts; vispārējas tautsaimnieciskas nozīmes pakalpojumi; in-house izņēmums