Vispārējās aprūpes māsas pieredze veselības aprūpes sniegšanā grūtniecības zaudējuma gadījumos - Tipuka, Elīna (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba tēma “Vispārējās aprūpes māsas pieredze veselības aprūpes sniegšanā grūtniecības zaudējuma gadījumos”. Katrā slimnīcas nodaļā vispārējās aprūpes māsu darba pienākumi var atšķirties, līdz ar to būtu jāzina, katras nodaļas specifika, lai māsas sagatavotu šim darbam. Vispārējās aprūpes māsa, kura strādā ginekoloģijas nodaļā ir īpaši izglītota sieviešu veselībā visos vecuma posmos. Māsa ir neatņemama veselības aprūpes komandas sastāvdaļa, kura cieši sadarbojas ar ginekologiem, dzemdību speciālistiem, lai nodrošinātu vislabāko iespējamo aprūpi pacientei. Šajā nodaļā māsas sniedz aprūpi, izglīto pacientes un veicina veselības pratību katrai sievietei, kura atrodas nodaļā. Tomēr arī klīniski sarežģīti un emocionāli grūti gadījumi sniedz pārbaudījumus māsām, jo viņas ir blakus sievietēm grūtniecības zaudējuma gadījumos. Vispārējām aprūpes māsām ir svarīga loma daudzu sieviešu spontāno abortu pieredzes veidošanā un ar to saistītās psiholoģiskās ietekmes veidošanā. Tādēļ, ļoti nozīmīgi ir saprast kāda ir pieredze māsām sniedzot veselības aprūpi sievietēm spontāna aborta gadījumos. Pētījuma mērķis ir noskaidrot vispārējo aprūpes māsu pieredzi veselības aprūpes sniegšanā grūtniecības zaudējuma gadījumos. Pētījuma uzdevumi: 1. Apkopot un analizēt medicīnisko literatūru 2. Analizēt Džīnas Vatsones aprūpes teoriju 3. Izstrādāt pētniecības instrumentu- interviju. 4. Veikt interviju māsām 5. Veikt iegūto rezultātu apkopošanu un analīzi. 6. Izdarīt secinājumus un izstrādāt priekšlikumus. Pētījumā tika izvirzīti vairāki jautājumi: 1. Kāda ir vispārējo aprūpes māsu pieredze veselības aprūpes sniegšanā grūtniecības zaudējuma gadījumos? 2. Kādas būtu nepieciešamas zināšanas un prasmes aprūpējot pacientes, kuras piedzīvo grūtniecības zaudējumu? 3. Kāds atbalsts būtu nepieciešams vispārējās aprūpes māsām, lai sniegtu vislabvēlīgāko aprūpi pacientēm zaudējuma laikā?

Bachelor Thesis Topic: "General care nurses experience in providing healthcare in cases of pregnancy loss." The duties of general care nurses can vary across different hospital departments; therefore, understanding the specifics of each department is essential for preparing nurses for this work. A general care nurse working in the gynecology department is specifically educated in women’s health across all age groups. The nurse is an integral part of the healthcare team, working closely with gynecologists and obstetricians to provide the best possible care to patients. In this department, nurses provide care, educate patients, and promote health literacy among women. However, clinically complex and emotionally challenging situations also test nurses, especially when they are present during cases of pregnancy loss. General care nurses play a significant role in shaping many women's experiences of spontaneous miscarriage and its psychological impact. Therefore, it is crucial to understand the experience of nurses when providing care to women experiencing spontaneous miscarriage. Research aim: To explore experience of general nurses in providing helthcare during cases of pregnancy loss. Research tasks: To collect and analyze medical literature on pregnancy loss. To analyze Jean Watson’s theory of caring in relation to the chosen topic. To develop a research tool – an interview. To conduct interviews with nurses working in obstetrics-gynecology departments. To summarize and analyze the obtained results. To draw conclusions and develop recommendations. Research Questions: What is the experience of general care nurses in providing healthcare during cases of pregnancy loss? What knowledge and skills are needed to care for patients experiencing pregnancy loss? What support is necessary for general care nurses to provide the most favorable care during a time of loss?
General care nurses experience in providing healthcare in cases of pregnancy loss
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; Māsu pieredze; Aprūpes sniegšana pie spontāna aborta; Māsu darbs ginekoloģijas nodaļā; Atbalsts zaudējuma laikā; Māsu psihoemocionālā veselība