Semantisko lauku analīze Šērlijas Džeksones romānā ‘Mēs vienmēr esam dzīvojuši pilī’ - Šēnberga, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2023)
Lai precīzi aprakstītu nozīmi, semantikas nozarē ir ļoti svarīgi pētīt vārdus kontekstā, nevis izolēti. Semantiskie lauki, saukti arī par leksiskajiem laukiem, ir leksēmu kopas, kuras vieno konkrēts semantisks aspekts. Šī bakalaura darba mērķis ir analizēt semantiskos laukus Šērlijas Džeksones romānā "Mēs vienmēr esam dzīvojuši pilī". Darbā izmantotās pētniecības metodes ir literatūras pārskats un satura analīze. Romāna analīzes laikā identificētie pieci galvenie semantiskie lauki attiecas uz tādām tēmām kā māja, ģimene, ciems, maģija un ēdiens. Analīzes rezultāti liecina, ka romānā visbiežāk sastopamie leksisko grupu veidi ir meronīmi, antonīmi, sinonīmi un hiponīmi.

When it comes to the discipline of semantics, in order to accurately assess meaning, it is crucial to study words within the given context, not in isolation. Semantic fields, also known as lexical fields, are sets of lexemes that are united by a particular semantic component. The aim of this paper is to analyse semantic fields in Shirley Jackson’s novel We Have Always Lived in the Castle. The research methods utilised are literature review and content analysis. During the analysis of the novel, the five main semantic fields identified pertained to themes such as house, family, village, magic, and food. The research results demonstrate that the most common types of lexical groups found in the novel are meronyms, antonyms, synonyms, and hyponyms.
Analysis of Semantic Fields in Shirley Jackson’s novel ‘We Have Always Lived in the Castle’
Keywords: Valodniecība un literatūrzinātne; Vārdu nozīme; Semantika; Semantiskie lauki; Romāns; Tēmas