LR budžeta ieņēmumu un izdevumu analīze - Einauss, Toms (Latvijas Universitāte, 2008)
Diplomdarbā „LR budžeta ieņēmumu un izdevumu analīze” tiek apskatīti gan politiskie, gan ekonomiskie faktori, kas ietekmē budžetu. Tēmu par budžetu autors izvēlējās, jo interesējas par šī procesa organizāciju Latvijā. Galvenais diplomdarba mērķis ir izanalizēt Latvijas Republikas budžetu un izkristalizēt precīzākus ieteikumus Latvijas Republikas budžeta sistēmas struktūras un plānošanas, kā arī pielietošanas pilnveidei un veiksmīgākai izmantošanai. Kā pētnieciskā metodes, kas tika izmantotas ir informācijas vākšana, apkopošana, atlase un analīze, novērojumu veikšana, salīdzinājumu atlasīšana, augstskolā iegūto zināšanu pielietošana, piemēram, lai veiktu aprēķinus, tabulu un skaitļu analizēšanu, informācijas aprakstīšanu un informācijas par valsts ekonomiku un budžetu klasificēšanu. Kā galvenie secinājumi bija, ka Latvijā pati budžeta sistēma ir labi izplānota un atrunāta likumos. Neskatoties uz to, ka budžeta izdevumu lielāko daļu sastāda sociālā apdrošināšana un nodrošināšana, šajā nozarei trūkst naudas līdzekļu. Nepietiek finansējums veselības aprūpei, sabiedriskās kārtības un drošības sfērai. Jāpievērš lielāka uzmanība pašmāju ražotājiem tādējādi samazinot preču importu un palielinot budžeta ieņēmumus. Lai samazinātu preču importu un palielinātu ieņēmumus Latvijas budžetā, būtu jāveic vietējo uzņēmumu attīstības stimulēšana. Kā vienu no galvenajiem priekšlikumiem vietējo uzņēmēju attīstībai, autors min nodokļu maksājuma samazinājumu uzņēmējiem.

Diploma paper „Income and Expense analysis of Latvian Republic state budget” covers political and economical factors, that are relates to budget. This theme was chosen by author due to his passionate interest in this process organization in Latvia. Main goal to be reached in diploma is to analyze the budget for Republic of Latvia and crystallize detailed suggestions to develop the structure and planning as well as usage and successful advantage of the budget system for Republic of Latvia. As a methods of research gathering, classifying, analysis and selection of information was used as well as observations, collection of comparisons, knowledge from University, for example to draw and analyze tables and numbers, description of information and data on government economics and budget was used. Author came to the main conclusion that the budget system itself in Latvia is very good planned and regulated by laws. Despite the fact that largest amount of expenses are devoted for social cover and social security, it is not enough financial resources for this sector. Also not enough funds for health care, public policy and safety. Attention has to be drawn more on local producers to turn down import and extend export which would bring to increase of budget income. To reduce import of merchandise, would be necessary stimulate the development of local enterprises. As a main proposition to reach the goal and develop production sphere, author stresses the minimizing of taxation percentage and amount for entrepreneurs.
Income and expence analyses of Latvian Republic state budget
Keywords: Finanšu menedžments