Penicillium lanoso - viride AMP dezamināzes ietekme uz citokīnu izmaiņām pēc lielu devu I.V. ievadīšanas pelēm - Orliņa, Ērika (Latvijas Universitāte, 2017)
Adenilāta dezamināze (AMPD) ir glikoproteīns, kas ir dabisks sēņu izcelsmes imūnmodulators. To producē mikroskopiska sēnīte Penicillium lanoso - viride. Iepriekšējie pētījumi parādīja, ka attīrīts imūnmodulators AMPD uzrāda in vitro un in vivo aktivitāti, tai skaitā pozitīvu ietekmi uz brūču dzīšanu grauzējiem. Maģistra darba pētījumā tika izvērtēta ietekme uz citokīnu, limfocītu, neitrofilu un temperatūras izmaiņām pēc AMPD lielu devu i.v. ievadīšanas ICR peļu tēviņiem. Iegūtie rezultāti norāda uz AMPD īslaicīgu imūnstimulējošo iedarbību, pastiprināti inducējot citokīnu sekrēciju, limfocītu un neitrofilu skaita izmaiņas 4h pēc AMPD i.v. ievadīšanas pelēm. AMPD drošības profils ir optimāls, jo netika novērota toksiska iedarbība, vēl jo vairāk, 8 stundas pēc i.v. AMPD ievadīšanas temperatūras, hematoloģijas un citokīnu analizējamie rādītāji atgriezās kontroles grupas rādītāju līmenī.

Adenylate deaminase (AMPD) is an immunomodulatory glycoprotein, which is natural fungal immunomodulator. It is produced by the microscopic filamentous fungus Penicillium lanoso – viride. Previous studies have demonstrated that purified AMPD show in vitro and in vivo activities, including a positive effect on wound healing in rodents. In this work has been evaluated AMPD effect on cytokines, lymphocytes, neutrophils and temperature changes after high - dose i.v. administration in ICR male mice. The result demonstrate that, AMPD have a temporary immunostimulatory effect, increased induction of cytokine secretion, lymphocyte and neutrophil count changes in 4h after AMPD i.v. administration in mice. The safety profile of AMPD is optimal, as was no observed toxic effects, even more, 8 h after i.v. AMPD injection temperature, hematology and cytokine analyzed indicators returned to the control group level.
Penicillium viride lanoso - AMP deaminase effect on cytokine cganges after high - doses i.v. administration in mice
Keywords: Farmācija; imunomodulatori; AMPD; citokīni; neitrofili; limfocīti