Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas krimināltiesiskais apraksts - Zijatova, Rita (Latvijas Universitāte, 2020)
Viena no mūsdienu pasaules aktuālākajām problēmām ir noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija. Tas ir saistīts ar ekonomisko izaugsmi un tehnoloģisko attīstību. Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija ir aktuāla problēma ne tikai Eiropā, bet arī daudzās citās pasaules valstīs. Tāpēc valstis paredz kriminālatbildību par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, un, Eiropas Savienības valstis, un valstis, kas ietilpst starptautisko organizāciju sastāvā veido vienotu pieeju un vienotus standartus noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas jomā. Pētījuma mērķis ir izpētīt noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas normatīvo regulējumu un izprast noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas būtību kā Latvijā, tā ārvalstīs. Pētījuma gaitā tika apkopota informācija par kopīgajām iezīmēm pasaules valstu krimināllikumos noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalzācijas jomā un analizētas atsķirības starp tām. Pētījuma gaitā tika konstatēts, ka noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas tiesiskais regulējums ir tik īpatnējs, ka bieži neatbilst teorētiskam raksturojumam.

One of the most pressing problems in modern world is money laundering. It is related to economic growth and technological development. Money laundering is a current issue not only in Europe but also in many other parts of the world. Therefore, countries provide criminal liability of money laundering, and the countries of the European Union and the countries that are members of international organizations establish a common approach and common standards in the field of money laundering. The aim of the research is to investigate the legal framework of money laundering and to understand the essence of money laundering both in Latvia and abroad. The research collected information on common features in the criminal law of the world states in the field of money laundering and analyzed the differences between them. The research found that the legal framework of money laundering is so peculiar that it often does not correspond to a theoretical description.
Legal description of money laundering legalization
Keywords: Juridiskā zinātne; noziedzīgi iegūti līdzekļi; naudas atmazgāšana; legalizācija; krimināltiesiskais raksturojums