Televīzijas sarunu šovu “ Aina” un “ Dāvida šovs” tēmu un dalībnieku analīze 2005.gada raidījumos - Veisa, Laura (Latvijas Universitāte, 2006)
Bakalaura darbs „Sarunu šovu „Aina” un „Davida šovs” temu un dalibnieku analize 2005. gada raidijumos” ir novatorisks petijums par popularako Latvijas komercialajas televizijas veidoto sarunu šovu formatu un tematiskas strukturas atbilstibu mediju petnieku definetajiem sarunu šovu formatiem informativi izklaidejošo raidijumu kategorija, ka ari šajos šovos istenoto informativo un izklaidejošo funkciju sabalansešanu, atbilstoši raidijuma veidotaju un šova formata izvirzitajiem merkiem. Petijuma gaita tika izvirzita hipoteze, ka Latvija popularakie komercialo televiziju sarunu šovi „Davida šovs” un „Aina” pec to raidijumu formas un tematiskas strukturas atbilst ASV mediju petnieku definetajiem sarunu šovu formatiem. Apkopojot un analizejot empiriskaja darba dala iegutos datus un salidzinot tos ar teoretiskaja dala apkopotajam mediju petnieku definetajam sarunu šovu ka informativi izklaidejošo raidijumu kategorijas žanra pazimem, formatiem, veidošanas principiem un informativi izklaidejošo funkciju istenošanu, darba autore ir izdarijusi secinajumu, ka izvirzita hipoteze ir apstiprinajusies. Bakalaura darbs „Sarunu šovu „Aina” un „Davida šovs” temu un dalibnieku analize 2005. gada raidijumos” ir strukturets divas dalas. Teoretiskaja dala tiek apkopotas mediju petnieku teoretiskas atzinas par popularo žurnalistiku un informativi izklaidejošo raidijumu kategoriju ka tas paveidu; lai dzilak izprastu sarunu šovu žanru, tiek skatita ari sarunu šovu vesturiska attistiba, kas balstita uz Bernarda Timberga izdalitajiem cikliem, ka ari sarunu šovu veidošanas principi un formati atbilstoši informativi izklaidejošo raidijumu kategorijai, un sarunu šovi ka informativs raidijums un ka paterina prece, kura domine izklaidejošas vertibas. Darba empiriskaja dala tiek veikts kvalitativs petijums, kurš balstits uz divam kvalitativajam petniecibas metodem – kontentanalizi, kura apkopota un segmenteta sarunu šovu „Aina” un „Davida šovs” 2005. gada temu un viena meneša dalibnieku struktura, un kvalitativajam intervijam ar nozares ekspertiem – šo sarunu šovu veidotajiem.

The diploma work „ Analysis of the structure of themes and participants in the broadcasts of the television talk shows „Aina” and „Davida show” in Year 2005.” is an innovative research in the Latvian television talk show industry, which is new, but fast growing and has already gained considerable popularity and attention in the society and between media researchers. The concern of this work was the analysis of the question, how the most popular talk shows made in Latvian television industry corresponds with the traditional talk show formats in the infotainment category, defined by the media researchers; as well as the analysis of the thematic structure of the talk shows “Aina” and “Davida show” to conclude, how they perform information and entertainment functions of the television talk shows as the genre in infotainment category. The diploma work is structured in two parts: the first part contains theoretical information; the second part contains the analysis of empirical material. The theoretical part contains theoretical knowledge about the popular journalism as the basics of the entertaining media products, and the infotainment category as the aspect of the popular journalism, which provides deeper insight in the talk show industry as the infotainment genre. The theoretical part deepens understanding about the industry of the talk shows, by providing information about the historical development of the talk show industry in the USA, based on the categorization of the Bernard Timberg, as well as providing information about the talk show formats and production principles within the framework of fulfilling the informational and entertaining functions. The empirical part consists of the analysis of data, obtained in the process of two qualitative research methods: the content analysis of the themes of the talk shows “Aina” and “Davida show” broadcasted in Year 2005 and content analysis of the participants in the shows broadcasted during a period of month (June, 2005 – participants of “Davida show”; October, 2005 – participants of “Aina”) and qualitative interviews with the experts of the field: the producers and editors of the talk shows “Aina” and “Davida show”. Quotations from the interviews are provided to get a deeper insight into the goals of the shows, the producing of the shows, and measures used to combine the informative and entertainment functions.
TV Chat Shows “Aina” and Dāvida šovs”: Analysis of Subject Matter and Participants in 2005
Keywords: Komunikācijas zinātne