Ausainās pūces (Asio otus) gredzenošanas fenoloģija un to ietekmējošie faktori - Cibuļa, Jānis (Latvijas Universitāte, 2021)
Klimata pārmaiņas būtiski ietekmējušas putnu, zīdītāju un abinieku fenoloģiju, migrācijas iestāšanās vērtības, kā arī barošanās un ligzdošanas sezonas uzsākas agrāk un ilgst ilgāk. Pētījuma mērķis ir analizēt ausainās pūces (Asio otus) migrēšanas fenoloģiju Latvijā, noteikt migrēšanas sezonas robežas un raksturot migrācijas ietekmējošos faktorus Latvijā. Kā arī izvirzīt priekšlikums par to kādos apstākļos būtu visefektīvāk ķert un gredzenot pūces, balstoties uz Latvijas Gredzenošanas centra ievākto datu masīvu par noķertajām un apgredzenotajām ausainajām pūcem un Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra arhīva datiem. Rezultātu analīze norāda uz statistiski nebūtisku negatīvu tendenci noķerto pūču skaitu dienā attiecībā pret meteoroloģiskajiem parametriem. Migrēšanas robežas nav ievērojami mainījušās, balstoties uz literatūru un pētījuma rezultātiem, rudens migrācija sākas oktobrī, maksimumu sasniedzot novembrī un beidzas novembra beigās, savukārt, ir sarucis apgredzenoto pūču skaits pedējos sešos gados.

Climate change has affected the phenology of birds, mammals and amphibians, migration occurrence values, feeding and nesting seasons start earlier and are longer. The aim of the study is to analyze the migration phenology of the Long-eared owl (Asio otus) migration in Latvia, the definition of the migration season boundaries, and the factors influencing the characteristic migration in Latvia. As well as proposing the conditions under which it would be most effective to catch and ring owls, based on the data collected by the Latvian Ringing Center on caught and ringed owls and the archives of the Latvian Environment, Geology and Meteorology Center. Analysis of the results indicates a statistically insignificant negative trend in the number of Long-eared owls caught per day against meteorological factors. Migration boundaries have seen no significant change, based on the literature and the results of the study, autumn migration begins in October, reaching its maximum in November and ending in late November. The number of ringed owls has decreased in the last six years.
Ausainās pūces (Asio otus) gredzenošanas fenoloģija un to ietekmējošie faktori
Keywords: Ģeogrāfija; Ausainā pūce (Asio otus); Migrācija; Putnu gredzenošana; Klimata pārmaiņas; Putnu fenoloģija