Saistības izpēte starp Pi-Rads skaitli, Glīsona skaitli un biopsijas tehnikām prostatas vēža diagnostikā - Kani, Marina (Latvijas Universitāte, 2024)
Mērķis: Šī kvantitatīvā retrospektīvā pētījumā tiek apskatīti vairāki jautājumi, kas saistīti ar prostatas vēža diagnostikas metodēm. Īpaši tiek izpētīta korelācija starp Gleason punktiem un PI-RADS, sadarbības iespēja uzlaboties starp Fusion un Konvencionālo Biopsiju, kā arī Gleason punktu uzlabošanās un PI-RADS punktu savienojums. Metodes: Dati par 102 pacientiem tika iegūti no Stradiņa Klīniskā Universitātes slimnīcas Latvijā. Statistikas analīze tika veikta, izmantojot R-programmēšanas valodu (Versija 2023.12.1+402 iOS), iekļaujot Fisher-a precīzu testu, t-testu un Pearsona korelācijas koeficientu, lai iegūtu ieskatu par saistību starp PI-RADS, Gleason punktu uzlabošanos un biopsijas veidiem. Rezultāti: Pētījuma rezultāti parādīja, ka kopējā Gleason punktu un PI-RADS punktu starpā nav nozīmīgas korelācijas (p=0.05659). Gluži pretēji, pētījot Konvencionālo Biopsiju, tika novērota nozīmīga pozitīva korelācija (p<0.05). Turklāt rezultāti liecina, ka nav atšķirību Gleason punktu uzlabošanās ātrumos starp Fusion un Konvencionālajām Biopsijām (p=0.4283), un Gleason punktu uzlabošanās netika konstatēta būtiskā saistība ar PI-RADS punktu (p=0.05659). Secinājums: Secinājumā pētījuma rezultāti liecina, ka visas trīs diagnostikas metodes, lietotas kombinācijā, var nodrošināt labākos rezultātus katru pacienta diagnostikas ceļā.

Aim: This quantitative retrospective study aims to investigate several questions related to the diagnostic modalities of prostate cancer. In particular, the correlation between Gleason Score and PI-RADS, the cooperative chance of Upgrading between Fusion and Conventional Biopsy, and the association of the Gleason Score Upgrade and PI-RADS Score. Methods: The data of 102 patients was obtained from records of Stradins Clinical University Hospital in Latvia. The statistical analysis was performed by using the R-programming language (Version 2023.12.1+402 for iOS)., including Fisher’s Exact test, t-tests, and Pierson Correlation Coefficient to gain insights regarding the association of PI-RADS, Gleason Score Upgrading, and biopsy types. Results: The study’s results revealed no significant correlation between overall Gleason Score and PI-RADS scores (p=0.05659). On the contrary, when examining Conventional Biopsy significant positive correlation was depicted (p<0.05). Additionally, results showed that there is no difference in Gleason Score Upgrading rates between Fusion and Conventional Biopsies (p=0.4283), the Gleason Score Upgrade was not found to have a significant correlation with the PI-RADS score (p=0.05659). Conclusion: In conclusion, the research results yielded that all three diagnostic modalities, used in combination can provide the best outcome in the diagnostic pathway of each patient.
Exploring the relationship between Pi-Rads scores, Gleason scores, and biopsy techniques in prostate cancer diagnosis
Keywords: Medicīna; Prostate Cancer; Fusion Biopsy; Conventional Biopsy; Gleason Score; PI-RADS