Alternatīvu sociālo pakalpojumu attīstības iespējas senioriem Latvijā - Gurtlava, Dita (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darba “Alternatīvu sociālo pakalpojumu attīstības iespējas senioriem Latvijā” mērķis ir veikt visaptverošu situācijas analīzi par Latvijas senioru aprūpes pakalpojumu vidi, nosakot alternatīvos risinājumus to brīvā laika pavadīšanas iespējām. Tēmas aktualitāti nosaka būtiskās demogrāfiskās pārmaiņas, kas ietekmē Latvijas sabiedrību. Senioru īpatsvara pieaugums un dzimstības samazināšanās rada spiedienu uz valsts sociālās un veselības aprūpes sistēmām. Notiek ekonomiski aktīvo iedzīvotāju emigrācija. Mūsdienu medicīnas sasniegumi pagarina mūža ilgumu, taču vecāka gadagājuma cilvēku dzīves kvalitāte paliek neatrisināts jautājums. Pētījuma ietvaros, pamatojoties uz datu un informācijas analīzi, tiek izstrādāta projekta rokasgrāmata - instrukcija projekta realizācijai.

The aim of the Master's thesis "Opportunities for the Development of Alternative Social Services for Seniors in Latvia" is to carry out a comprehensive analysis of the situation in the care service environment of Latvian seniors, identifying alternative solutions for their leisure time. The topicality of the topic is determined by the significant demographic changes affecting the Latvian society. The increasing proportion of seniors and the declining birth rate are putting pressure on the country's social and health care systems. There is an emigration of the economically active population. Modern medical advances are extending life expectancy, but the quality of life of older people is still often an unresolved issue. The study is developing a project manual - a guide for project implementation - based on the analysis of data and information.
Opportunities for the development of alternative social services for seniors in Latvia
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; projektu vadīšana; senioru sporta centrs; sociālie pakalpojumi; Alternatīvi sociālie pakalpojumi