Telpas apgaismojuma ietekme uz tuvuma redzes korekcijas aditīva izrakstīšanu - Siņavska, Sandra (Latvijas Universitāte, 2024)
Darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 25 lapaspusēm. Tas satur 9 attēlus, 5 tabulas, 28 literatūras avotu atsauces. Bakalaura darba mērķis novērtēt kā telpas apgaismojums ietekmē tuvuma korekcijas rezultātu pacientiem ar presbiopiju. Pētījuma dalībniekiem tika noteikts redzes asums tuvumā ar tāluma korekciju un, izmantojot plus-build-up metodi, tika noteikts nepieciešamais aditīvs 40 cm attālumā trīs dažādos apgaismojumos. Iegūtie rezultāti parādīja, ka mainoties apgaismojuma intensitātei, ir nepieciešams palielināt aditīva lielumu. Apstiprinājās darba izvirzītā hipotēze, ka, zemā apgaismojuma līmeņa apstākļos pacientiem ar presbiopiju nepieciešams lielāks aditīvs tuvuma korekcijai, jo samazinās fokusa dziļums.

Bachelor's thesis is written in Latvian on 25 pages, contains 9 pictures, 5 tables, 28 references to literary sources. The aim of the bachelor thesis is to evaluate how room lighting affects the outcome of near correction in patients with presbyopia. The visual acuity at near with distance correction was measured in the study participants and the required add at 40 cm in three different illuminations was determined using the plus-build-up method. The results showed that an increase in the size of the additive was necessary as the illumination intensity changed. The working hypothesis was confirmed that, in low light conditions, presbyopic patients require a larger additive for proximity correction due to a decrease in depth of focus.
The Impact of Room Illumination on Addition of Near Vision Correction
Keywords: Optometrija; presbiopija; aditīvs; apgaismojums; akomodācija; fokusa dziļums