Stess darba vietā - Rudzīte, Līga (Latvijas Universitāte, 2014)
Darbā ir izpētīti uzņēmuma SIA „Baltika Latvija” stresa faktorus un uzņēmuma organizētie procesi personāla stresa situāciju novēršanai. Pētījums ir balstīts uz teorētisko bāzi, kur ir izklāstīta stresa būtība, tā darba vides izraisošie faktori, ieskaitot tādus jēdzienus kā mobings un bulings. Šo faktoru laicīgas novēršanas nozīmīgums un veicamās darbības gan indivīda, gan organizācijas līmenī. Darba vides riska izraisītā stresa seku atstātais iespaidus uz uzņēmuma izmaksām un darbinieka emocionālo un fizisko veselību. Autore iepazīstina ar izdegšanas sindroma būtību, izpausmi un sekām, kā arī ar tādu terminu kā prezenteisms. Šo seku regulējošie noteikumi un organizatoriskās kustības gan Latvijas, gan Eiropas līmenī. Darba struktūru veido 60 lapaspuses, kurās ievietotas 2 tabulas un 28 grafiskie attēli. 2 pielikumi, kuri sastāv no aptaujas anketas un amata apraksta.

The paper examines company "Baltika Latvia" LLC stress factors and the company’s staff organized processes for stress situation prevention. The research is based on the theoretical basis, where the essence of stress is stated, as well as its working environment causing factors, including such concepts as mobbing and bullying. The importance to prevent these factors timely and necessary actions on the level of individual and organization. Working environment caused stress consequences leaves an impact to the organization costs and to the emotional and physical health of employees. Author introduces with the essence of burnout syndrome, its expression and effects, as well as with the term presenteeism. Governing rules of those effects and organizing movement on Latvian and European level. The Paper consists from 60 pages, 2 tables and 28 graphical images and 2 appendices that include questionnaire and description of position.
xxx
Keywords: Vadībzinātne