Mājsaimniecību budžeta apsekojumu analīze - Priedīts, Matīss (Latvijas Universitāte, 2015)
Galvenais mājsaimniecību budžeta apsekojuma mērķis ir noteikt mājsaimniecību patēriņa izdevumu līmeni un struktūru gan valstī kopumā, gan reģionos, kā arī dažādās mājsaimniecību grupās. Šāda veida apsekojums Latvijā tiek veikts katru gadu. Darbā ir veikta stratificētas divpakāpju izlases izveide. Vairāku rādītāju vidējā, summārā un attiecības novērtēšana. Aprēķināti kalibrācijas svari programmā R, izmantojot paketi "sampling". Pārrēķināti vidējā, summārā un attiecības tipa rādītāju novērtējumi izmantojot kalibrācijas svarus.

The main target of the household budget survey is to determine expenses of households and the structure of expenses on both country and regional levels. In addition, there is a necessity to analyse expenses in different household categories. The household budget survey is carried out annually. A stratified two-stage cluster sample was created in this study. Mean, total, and ratio estimates for several indicators were calculated. Calibration weights were determined using the "sampling" package of program "R". Mean, total and ratio estimates for several indicators were calculated again using the calibration weights.
Household budget survey analysis
Keywords: Matemātika; vienkāršā gadījuma izlase; stratificēta izlase; divpakāpju izlase; kalibrācija