Audzējspecifiskās terapijas ietekme uz krūts rekonstrukciju rezultātiem pēc mastektomijas Latvijas Onkoloģijas centrā - Rozentālberga, Anete (Latvijas Universitāte, 2018)
Krūts vēzis ir viens no izplatītākajiem vēžu veidiem sievietēm gan Latvijā, gan citviet pasaulē. Arī mirstības līmenis ierindojas pirmajā vietā starp visām onkoloģiskajām saslimšanām sievietēm. Galvenā ārstēšanas metode joprojām ir ķirurģiska ārstēšana - operācija, taču liela nozīme ir arī audzējspecifiskai terapijai, kā arī rekonstrukcijas iespējām pacientēm pēc mastektomijas. Darba mērķis: izvērtēt krūts rekonstrukciju pēc mastektomijas iznākumu, komplikāciju biežumu atkarībā no saņemtās audzējspecifiskās terapijas, kā arī laika perioda no tās saņemšanas līdz rekonstruktīvai operācijai. Darba uzdevumi: izvērtēt audzējspecifiskās terapijas ietekmi uz krūts rekonstrukciju rezultātiem pēc mastektomijas. Materiāli un metodes: Retrospektīvs pētījums, izstrādāts Latvijas Onkoloģijas centrā. Dati iegūti no stacionāra pacienta medicīniskajām kartēm (slimības vēsture), kas dokumentēta laika posmā no 2000.-2017.gada decembrim. Pētījumā tika iekļautas 174 pacientes, kurām veikta mastektomija ar sekojošu krūts rekonstrukcijas operāciju ar vai bez specifiskās terapijas (ķīmijterapija-adjuvanta vai neadjuvanta, staru terapija) saņemšanu. Datu atlasei tika izmantoti šādi parametri: slimnieces vecums, krūts vēža TNM stadija, pirms radikālās operācijas saņemtā specifiskā terapija, operācijas datums, operācijas veids (vienmomenta rekonstrukcija, vai atlikta rekonstrukcija), pēc operācijas saņemtā specifiskā terapija, kā arī komplikācijas, ja tādas bijušas. Darba II etapā tika veikta datu primārā apstrāde Microsoft Office Excel 2013 programmā- datu ievade, bet datu statistiskā analīze - izmantojot statistikas programmu IBM SPSS Statistics versija 25.0. Rezultāti: Vidējais pacientu vecums visā grupā kopumā ir 45,25 ± 8,81 gadi, ar intervālu no 25 līdz 67 gadiem. Ticamības intervāls (CI 95%) vecuma vidējai vērtībai ir no 43,93 līdz 46,57 gadiem. Vairāk nekā pusei pacientu jeb 58,38% tika veikta gan staru, gan ķīmijterapija. Kopumā no 173 pacientēm 46 jeb 26,59% izveidojās dažādas komplikācijas. Visbiežāk komplikācijas veidojās pacientēm, kurām bija speciālā terapija gan pirms, gan pēc rekonstrukcijas. Šajā grupā komplikācijas veidojās 40,54% gadījumu, bet, ja specifiskā terapija bija tikai pēc, tad – 28,93%. Secinājumi: audzējspecifiskā terapija paaugstina komplikāciju biežumu pacientēm pēc krūts rekonstrukcijas, arī mazāks laika intervāls starp audzējspecifisko terapiju un rekonstruktīvo operāciju ir saistāms ar paaugstinātu komplikāciju biežumu.

Title: The influence of radiation therapy and chemotherapy in the setting of breast reconstruction after mastectomy at Oncology Centre of Latvia. Author: Anete Rozentālberga Supervisor: Dr.med. Andrejs Srebnijs Breast cancer is one of the most common forms of female cancer in Latvia and all over the world. The main treatment method is still surgical. Nevertheless, tumour specific therapy, such as possibilities of reconstruction after mastectomy for patients, is of great importance. The aim of the study was to evaluate the results of breast reconstruction after mastectomy, the types and frequency of complications in accordance with received tumour specific therapy, as well as the period of time from its receiving of reconstruction. Tasks of the research was to analyse the scientific sources of a tumour specific therapy influence on the results of breast reconstruction after mastectomy and evaluate the influence of a tumour specific therapy on the results of breast reconstruction after mastectomy. Materials and methods. Retrospective research worked out in the Oncology Centre of Latvia. The following data sources have been used - patient's medical card, which have been documented in the period of time from the year 2000 to December of the year 2017. 174 patients who performed mastectomy with the following breast reconstruction surgery, with or without specific therapy (received neoadjuvant or adjuvant chemotherapy, radiation therapy) have been included in the research. Primary data were processed by Microsoft Office Excel 2013, data analysis - IBM SPSS Statistics IBM SPSS Statistics 25.0 programs. The results: the average patients'age in all the group was 45,25 ± 8,81 years, with the interval from 25 to 67 years. The credibility interval (CI 95%) for the average value is from 43,93 to 46,57 years. More than a half of patients, or 58,38% have been gone exposed to radiation and chemotherapy. From all 173 patients, 46 or 26,59% have gone through different complications. The most frequent complications have been started among the patients who were exposed to specific therapy either before or after reconstruction surgery. The cases of complications in this group make 40,54%, but when the specific therapy was only after – it makes 28,93%. Conclusions: a tumour - specific therapy increases patients' frequency of complications after breast reconstruction surgery, and less interval of time between a tumour - specific therapy and the reconstruction surgery is connected with a heightened frequency of complications.
The influence of radiation therapy and chemotherapy in the setting of breast reconstruction after mastectomy at Oncology Centre of Latvia
Keywords: Medicīna; Krūts rekonstrukcija; Mastektomija; Vienmomenta rekonstrukcija; Atlikta rekonstrukcija; Audzējspecifiskā terapija