Gastroezofageālā atviļņa simptomu izvērtēšana sievietēm no 15 gadu vecuma, pielietojot GERD-Q anketu - Kofmane, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2024)
Ievads: Pēdējās desmitgadēs gastroezofageālā atviļņa slimība (GEAS) ir kļuvusi par vienu no izplatītākajām gastroenteroloģiskajām slimībām. Daži riska faktori, tādi ka smēķēšana un aptaukošanas, ietekmē uz GEAS attīstību. Grēmas kā GEAS galvenais simptoms ievērojami ierobežo cilvēku ikdienas aktivitātes un darba efektivitāti, tāpēc, pielietojot GERD-Q anketu un analizējot rezultātus, var novērot nopietnas komplikācijas, kas var izraisīt onkoloģisku saslimšanu. Darba mērķis: izvērtēt GEAS simptomu esamību sievietēm pēc 15 gadu vecuma un to saistību ar riska faktoriem, pielietojot GERD-Q anketu. Materiāli un metodes: Pētījums tika veikts ar sociālo tīklu palīdzību. Dati tika savākti, saņemot atbildes Google formā. Tika izvērtēti visbiežāk novērotie GEAS simptomi, pielietotā ārstēšana, riska faktori un to biežums sievietēm no 15 gadu vecuma. Pētījumā piedalījās 200 dalībnieki. Statistiskai datu analīzei tika pielietota IBM SPSS v28.0 programma. Pētījumā tika izmantota aprakstošā statistika un hī-kvadrāta asociācijas tests kvalitatīvajiem datiem. Rezultāti: Pētījumā tika iekļauti 200 sievietes no 15 gadu vecumā. No visiem pacientiem 15,50% bija GERD-Q rezultāts 8 vai vairāk punkti, kas norāda uz lielāku varbūtību, ka viņiem ir GEAS. Tika konstatēta saistība starp vismaz vienu GEAS simptomu un antacidu/antisekretoro terapiju lietošanu, p=0,016 (p < 0,05). Netiek konstatēta asociācija starp pētījuma grupam ar riska faktoriem un vismaz vienu GEAS simptomu esamību. GEAS simptomu biežāk sastopams 15-23 gadīgiem sievietēm ar svaru 51-69 kg. Secinājumi: Netika konstatēta saistība starp vismaz viena GEAS simptoma klātbūtni un tādiem faktoriem kā vecums, svara grupa, alkoholu un smēķēšanas statuss, kā arī kafijas, saldumu, citrusaugļu un pikantu pārtikas produktu patēriņš. Visbiežāk sastopami GEAS simptomi ir grēmas (20%) un regurgitācija (45%). Jaunām sievietēm vecumā no 15 līdz 23 gadiem, kas sver 51-69 kg, ir vairāk simptomu. Ir nepieciešami vairāki pētījumi, lai noskaidrotu riska faktoru lomu GEAS attīstībā. Atslēgvārdi: gastroezofageālā refluksa slimība, GEAS, grēmas, GERD-Q anketa

Introduction: Gastroesophageal reflux disease (GERD) has become one of the most common gastroenterological diseases in recent decades. Heartburn as the main symptom of GERD significantly limits people's daily activities and work efficiency, so that serious complications may be observed when the GERD-Q questionnaire is applied and the results analysed, which may lead to oncological disease. Aim of the study: To assess the prevalence of GERD symptoms and their association with risk factors in a female population using the GERD-Q questionnaire. Materials and methods: The study was carried out via social networks. The data was collected through Google responses. The most common symptoms of GERD, the treatment used, risk factors and their frequency in women aged 15 years and older were assessed. 200 participants took part in the study. IBM SPSS v28.0 software was used for statistical data analysis. Descriptive statistics and chi-square association test for qualitative data were used. Results: The study included 200 women aged 15 and over. Of the patients, 15.50% had a GERD-Q score of 8 or more, indicating a higher likelihood of having GERD. There was an association between at least one GERD symptom and antacid/antisecretory therapy, p=0.016 (p < 0.05). There was no association between risk factors and the presence of at least one GEAS symptom in the study group. GEAS symptoms were more common in women aged 15-23 years and weighing 51-69 kg. Conclusions: There was no association between the presence of at least one GERD symptom and factors such as age, weight group, alcohol and smoking status, and consumption of coffee, sweets, citrus fruits and spicy foods. The most common GERD symptoms are heartburn (20%) and regurgitation (45%). Young women aged 15-23 years weighing 51-69 kg have more symptoms. More studies are needed to clarify the role of risk factors in the development of GERD. Keywords: gastroesophageal reflux disease, GERD, heartburn, GERD-Q questionnaire
Evaluation of gastroesophageal reflux symptoms in women aged 15 years and older using the GERD-Q questionnaire
Keywords: Medicīna; gastroezofageālā refluksa slimība; GEAS; grēmas; GERD-Q anketa