Cisplatīna citotoksicitātes novērtēšana no nesīkšūnu plaušu vēža pacientiem izolētu vēža organoīdu mikrofluīdikas modelī - Movčana, Valērija (Latvijas Universitāte, 2024)
Plaušu vēzis aizvien ieņem augstāko nāves gadījumu skaitu ļaundabīgo audzēju grupā. Šobrīd pirmās līnijas terapija ir ķīmijterapija, piemēram, cisplatīns, taču tas nereti izraisa rezistenci pret terapiju. Viena no problēmam jaunu efektīvu terapiju izstrādē ir vēža heterogenitāte, kas apgrūtina vienas terapijas piemērošanu visiem pacientiem ar to pašu diagnozi, līdz ar to nepieciešama personalizētās medicīnas pieeja. Tāpēc šī darba mērķis ir izveidot inovatīvu no nesīkšūnu plaušu vēža pacientiem izolētu vēža organoīdu mikrofluīdikas modeli, lai novērtētu 10 µg/mL cisplatīna izraisītu citotoksicitāti. Rezultāti norāda, ka pacientu vēža organoīdu atbilde uz cisplatīnu, izveidotajā funkcionālajā plaušu vēža modeļsistēmā, ir atšķirīga. Atslēgas vārdi: plaušu vēzis uz čipa, plaušu vēža organoīdi, cisplatīns, citotoksicitāte, personalizēta terapija

Lung cancer continues to be the leading cause of death among malignant tumors. Currently, the first-line therapy is chemotherapy, such as cisplatin, however it can lead to resistance to therapy. Main problem in the development of new effective therapies is the tumor heterogeneity, which makes it difficult to apply one therapy to all patients with the same diagnosis, thus requiring a personalized medicine approach. Therefore, the aim of this work is to develop an innovative microfluidic model of cancer organoids isolated from non-small cell lung cancer patients to evaluate 10 µg/mL cisplatin-induced cytotoxicity. Results indicate that the response of patient cancer organoids to cisplatin, in an established functional lung cancer model system, is different. Key words: lung cancer on a chip, lung cancer organoids, cisplatin, cytotoxicity, personalized therapy
Cisplatin cytotoxicity evaluation in a non-small cell lung cancer patient isolated lung cancer organoid microfluidic model
Keywords: Bioloģija; plaušu vēzis uz čipa; plaušu vēža organoīdi; cisplatīns; citotoksicitāte; personalizēta terapija