Starptautiskās migrācijas procesi un Latvijas politika pēc pievienošanās Eiropas Savienībai - Indāns, Ivars (Latvijas Universitāte, 2013)
Promocijas darbā ir analizēti faktori, kas, balstoties starptautiskā pieredzē, visbūtiskāk ietekmējuši migrācijas pārvaldību globalizācijas vidē. Īpaša uzmanība ir pievērsta ES tiesiskajai un politiskajai attīstībai, veidojot imigrācijas politiku atbilstoši ekonomiskajiem un sociālajiem izaicinājumiem. Analizējot migrācijas politikas modeļus, darbā ir veikti speciāli apsekojumi par lielāko un ietekmīgāko Latvijas uzņēmēju un darba devēju interesēm šajā sakarā. Lai nostiprinātu eksportspējīgo nozaru potenciālu, ir analizēts jautājums par augsti kvalificētā darbaspēka piesaistīšanu un augstākās izglītības internacionalizācijas potenciālu. Lai viens no darbaspēka avotiem nākotnē būtu efektīva reemigrācijas politika, promocijas darbs ietver analīzi par Latvijas iedzīvotāju emigrācijas tendencēm un likumsakarībām ekonomikas kontekstā.

Doctoral dissertation analyze those factors which have an impact on migration policies in global environment. Author pays special attention to the political and judicial development of the EU competences regarding migration issues facing the economic and social challenges. Analyzing different migration policy models within EU dissertation includes special surveys and sociological research regarding the largest and the most influential Latvian business interests on labour force and migration. To strengthen the role of potential export in national economy Latvia depends on highlyskilled labour force and internationalization of education system. Dissertation also contributes to the analysis of the emigration trends and assess the preconditions for effective policy as as future source for labour market demand.
International migration processes and their management in Latvia after accession to the EU
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Demogrāfija; Emigrācija un imigrācija; darbaspēks; darba tirgus; immigration; emigration; labour force; labour market; governance