Wikidata un Wikimedia Commons strukturēto datu izpēte un pielietojums - Klešs, Aivis (Latvijas Universitāte, 2021)
Semantiskā tīmekļa izstrāde un pētniecība ir radījusi pavērsienu tīmekļa tehnoloģiju jomā, kā rezultātā ir radušās jaunas un noderīgas tehnoloģijas kā saistīto datu zināšanu krātuves. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt Wikidata un Wikimedia Commons zināšanu krātuvju strukturētos datus un to pielietojumu. Wikidata ir atvērta cilvēku sadarbībā izstradāta daudzvalodu saistīto datu kopa ar galveno mērķi nodrošināt strukturētus datus Wikimedia projektiem. Wikimedia Commons ir apjomīga kolekcija ar strukturētām, brīvi pieejamām multivides datnēm, kas ir galvenais vizuālo materiālu resurss tādiem projektiem kā Wikipedia un Wikidata. Pētījuma ietvaros tika izstrādāta tīmekļa lietone, kas sniedz iespēju ērti pārlūkot Wikimedia Commons datnes. Lietotne par pamatu izmanto brīvi pieejamos datus no Wikidata un Wikimedia Commons.

Development and research of semantic web has led to a significant advancement of web technologies, leading to creation of new and useful technologies such as linked data knowledge bases. Thesis aims to research Wikidata and Wikimedia Commons knowledge base structured data and its usage. Wikidata is a collaboratively edited multilingual linked data set with the main aim of providing structured data for Wikimedia projects. Wikimedia Commons is a collection of structured freely available multimedia files, which is the main source of visual materials for projects such as Wikipedia and Wikidata. As part of the research, a web application was developed that allows its users to easily browse Wikimedia Commons files. Web application relies on freely available data from Wikidata and Wikimedia Commons.
Wikidata and Wikimedia Commons structured data research and usage
Keywords: Datorzinātne; Wikidata; Wikimedia Commons; SPARQL; semantiskais tīmeklis; saistītie dati