Hipoksijas apstākļos producētās ekstracelulārās vezikulas pārprogrammē vēža šūnu fenotipu - Bušs, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2018)
Vēža diagnostikas tests nākotnē varētu būt pacientu bioloģiskajos šķīdumu ekstracelulāro vezikulu (EV) analīze. Audzēja attīstību sekmē hipoksija (H), kas apgrūtina diagnostiku kā arī terapiju. Šī darba mērķis ir raksturot hipoksijā producēto EV ietekmi uz kolorektālā vēža šūnu fenotipisku. Sw480 un Sw620 kolorektālā vēža šūnu līnijas kultivēja hipoksijas un normoksijas (N) apstākļos, izdalīja EVs izmantojot SEC un veica EV uzņemšanas analīzi. Ar EV uzņemtajām šūnām veica invāzijas testu, migrācijas testu, sfēru veidošanās testu un RT-qPCR analīzi. Pēc rezultātiem tiek secināts, ka EV sekrēcijas paaugstināšanās ir HIF-1 atkarīga; HIF-1α veicina EV uzņemšanu šūnās; Sw480 šūnās H pret N EVs: (1) tiek uzņemtas vairāk; (2) palielina sfēru skaitu; (3) palielina vēža šūnu migrāciju; (4) palielina šūnu invāziju. Sw 480 šūnās EVs inducē 3 gēnu ekspresijas paaugstināšanos (MMP1, MMP9 CXCL8).

A promising method in the future for early cancer diagnostics could be extracelular vesicle (EV) analysis, using biofluids from a patient. Tumour progression is promoted by hypoxia (H), which interferes with diagnostics and therapy. The goal of this study is to determine how EVs produced in H conditions reprogram colorectal cancer cell line phenotype. Sw480 and Sw620 colorectal cell lines were cultivated in H and normoxic (N) conditions, followed by EV extraction, and uptake test. EV uptaken cells were analysed using invasion assay, migration assay, spheroid forming assay and RT-qPCR. Results indicate, that EV secretion is HIF-1 dependent; HIF-1α promotes EV uptake; Sw480 cells H vs N EVs: (1) Are taken up more; (2) form more spheres; (3) promote migration; (4) promote invasion. EVs induce 3 with migration associated gene over-expression (MMP1, MMP9, CXCL8) in Sw480 cells.
Extracellular vesicles produced under hypoxic conditions reprogram cancer cell phenotype
Keywords: Bioloģija; Kolorektālais vēzis; Ekstracelulārās vezikulas; Hipoksija; Invazivitāte; Migrācija