Viendzimuma draudzības būtiskie aspekti sievietēm un vīriešiem: intimitātes nozīmība viendzimuma draudzībā. - Ševčenkova, Anna (Latvijas Universitāte, 2010)
Draudzības jēdziens ir jāaplūko kā vienas no noteicošām cilvēka sociālajām attiecībām. Draudzība ir attiecības, kuras pavada mūs visa mūža garumā – dažādos dzīves vecuma posmos draudzības nozīmība, uztvere mainās, precīzāk – papildinās; cilvēkam, kļūstot vecākam, pieaugot, draudzība kļūst sarežģītāka – no tās tiek sagaidīts aizvien vairāk. Svarīgi ir apzināt to, ka draudzībā, atsevišķās tās funkcijās, pastāv dzimumatšķirības, atšķirības draudzības uztverē starp vīriešiem un sievietēm. Draudzību nosaka vajadzība pēc piederības, vēlme pieķerties ( Auziņa, 2008; Reņģe, 2002 ). Balstoties uz iepriekš veikto pētījumu rezultātiem par draudzību, mana pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai Latvijā starp sievietēm un vīriešiem viendzimuma draudzības intimitātes gaidās pastāv būtiski nozīmīgas atšķirības, kā arī vai viena dzimuma ietvaros ( sievietes-sievietes; vīrieši-vīrieši ) starp vecuma posmiem – jauniešu ( 20-25 gadi ) un pieaugušo ( 40-45 gadi ), pastāv nozīmīgas atšķirības viendzimuma draudzības intimitātes gaidās. Pētījumā, pēc nejaušības principa, dalību ņēma 167 respondenti – 97 sievietes un 70 vīrieši. Dalībnieku vidējais vecums jauniešu izlasē bija 22,1 gadi, pieaugušo izlasē 42,3 gadi. Pētījuma pamatā tika izmantotas aptauja par viendzimuma draudzību „Intimitātes mijiedarbības modeļu novērtēšana” ( Beverly Fehr, 2004 ). Apkopojot iegūtos datus, pētījuma hipotēze par to, ka starp sievietēm un vīriešiem viendzimuma draudzības intimitātes gaidās pastāv statistiski nozīmīgas atšķirības, tiek apstiprināta pilnībā – secinājums ir, ka sievietes viendzimuma draudzībā sagaida lielāku intimititāti jeb tuvību, nekā vīrieši. Savukārt, pētot viendzimuma draudzības intimitātes gaidas viena dzimuma ietvaros starp vecuma posmiem – jauniešu ( 20-25 gadi ) un pieaugušo ( 40-45 gadi ), nozīmīgas atšķirības uzrādījās vīriešu izlasē – jauniešu izlases dalībnieki uzrāda lielāku nepieciešamību pēc tuvības draudzībā, nekā pieaugušo izlases vīrieši. Rezultātu praktiskais pielietojums var tikt realizēts ikdienas dzīvē, apzinoties rezultātu būtību, galvenās atziņas saistībā ar draudzību, un pielietojot tos sadzīviskās attiecībās, tādējādi veicinot draudzības kvalitāti, uzlabošanos.

The term of friendship is one of the most determinat part of human social relationship. Friendship is that form of relationship, which exisisting all life. It is very important to understand , that in friendship there is gender differencies between male and female. Based on previous researches, the aim of mine research is: to find is there significant differencies between male and female intimacy patterns of friendship, also – to find, is there differencies in intimacy patterns of freindship in contect of same-gender in youth and adults. There were 167 respondent – 70 male and 97 female, selected randomly. Respondents mean age in sample of youth was 22,1 year odl, in sapmle of adults – 42,3 year’s old. Research is based on friendship questionaire „Intimitātes mijiedarbības modeļu novērtēsana” ( Intimacy Expectations in Same-Sex Friendships; Beverly Fehr, 2004 ). Summarizing information, there get to prove, that there is significat diffirencies in intimacy patterns of friendship between male and female – females are more tended on intimacy in same-sex friendship, than males. Also, males in youth sample are tend more positively describe intimacy expectations in same-sex freindship, than males in adult sample.
Patterns of samesex friendship for womens and mens: intimacy in same-sex friendship.
Keywords: Psiholoģija