Agroainavas mazie elementi un to pārmaiņu dinamika Zemgales līdzenuma piemērā - Jubase, Annija (Latvijas Universitāte, 2025)
Šajā bakalaura darbā tiek pētīta mazo ainavas elementu dinamika Zemgales līdzenuma agroainavas piemēros laika posmā no 1940. gada līdz mūsdienām. Zemgales līdzenums ir tipisks agroainavas piemērs, kur dominē industriāli apsaimniekotas lauksaimniecības zemes. Gadsimtu gaitā šī reģiona ainava ir piedzīvojusi būtiskas pārmaiņas, ko veicinājuši lauksaimniecības intensifikācijas procesi, politiskās reformas un sociālekonomiskās norises. Mazo ainavas elementu dinamika tika analizēta divās etalonteritorijās, lai iegūtu plašāku izpratni par to pārmaiņām. Abās teritorijās notiek intensīva lauksaimnieciskā darbība, tomēr katrai raksturīgs savs raksturs. Darba ietvaros mazie ainavas elementi tika kartēti laikposmā no 1940. līdz 2024. gadam, sistemātiski analizējot to telpisko un strukturālo dinamiku.

This bachelor's thesis investigates the dynamics of small landscape elements in examples of agro-landscapes within the Zemgale Plain from 1940 to the present day. The Zemgale Plain represents a typical agro-landscape dominated by industrially managed agricultural land. Over the centuries, the landscape of this region has undergone significant changes driven by agricultural intensification, political reforms, and socio-economic processes. The dynamics of small landscape elements were studied in two reference areas to obtain a broader understanding of their transformations. Both reference areas are characterized by intensive agricultural use; however, each exhibits a distinct landscape character. Within the scope of the thesis, small landscape elements were mapped from 1940 to 2024, and their spatial and structural dynamics were systematically analyzed.
Small-Scale Agricultural Landscape Elements and Their Change Dynamics: Case studies from the Zemgale Plain
Keywords: Ģeogrāfija; mazie ainavas elementi; agroainava; pārmaiņu dinamika; Zemgales līdzenums