Skaņas analizēšana elpas esamības noteikšanai - Driķis, Arturs (Latvijas Universitāte, 2016)
Darbā ir apskatītas dažādas elpas skaņas atpazīšanas metodes audio ierakstos. Tiek piedāvāts un implementēts elpas noteikšanas algoritms, kas nosaka elpas esamību ar stetoskopu veidotā skaņas ierakstā, pārbauda piedāvātā algoritma darbību ar dažādiem ieejas datiem, un salīdzina rezultātus ar cita, jau esoša algoritma implementācijas rezultātiem. Tiek iegūts pārsvarā pozitīvs rezultāts – piedāvātā algoritma implementācija atpazīst vidēji 74% no visām ar stetoskopu ierakstītām elpas skaņām. Tiek secināts, ka algoritmu var uzlabot.

This paper contains information about several methods of breath detection in audio records. An algorithm that detects the existence of breath in a record made using a stethoscope is being suggested, implemented, tested with different kinds of input data and the results compared to the output data from an implementation of an existing algorithm. A mostly positive result is gained – the implementation of the suggested algorithm detects on average 74% of all breaths recorded with a sthetoscope. It is concluded, that the algorithm can be improved.
Analysis of sound to determine existence of breath
Keywords: Datorzinātne; Elpas atpazīšana; Skaņa; Java; Spektrs