Plaušu audzēja mērķa tilpuma atrašanās vietas novērtējums pamatojoties uz 3DCT un 4DCT skenēšanu - Bladiko, Evita (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba tēma - Plaušu audzēja mērķa tilpuma atrašanās vietas novērtējums pamatojoties uz 3DCT un 4DCT skenēšanu. Tēmas aktualitāti nosaka arvien pieaugošā saslimšana pasaulē un Latvijā ar plaušu vēzi. Elpošana ir dabisks fizioloģiskais process, kas saistīts ar iekšējo orgānu, tai skaitā plaušu, kustībām. Staru terapija ir viena no plaušu vēža ārstēšanas metodēm, kuras pamatā ir augstas jonizējošā starojuma dozas piegāde vēža šūnām, tajā pat laikā maksimāli pasargājot apkārtējos veselos audus. Precīzai jonizējošā starojuma dozas piegādei ir jāņem vērā plaušu audzēja mērķa apjoms elpošanas cikla laikā. Darba mērķis ir izpētīt plaušu audzēja mērķa tilpuma atrašanās vietu un kustību elpošanas cikla laikā, pamatojoties uz 3DCT un 4DCT skenēšanu. Darba uzdevumi ir literatūras apkopojums un analīze par plaušu anatomiju un onkoloģisku saslimšanu - plaušu vēzi, par elpošanas fizioloģiju un plaušu audzēja kustībām elpošanas cikla laikā staru terapijā, kā arī praktisks pētījums par audzēja mērķa tilpuma atrašanās vietas izpēti atkarībā no elpošanas, datu apkopošanu un analīzi. Pētniecības instruments - pacientu ar plaušu audzēju staru terapijas plāni plānošanas sistēmas programmā, kas bijuši sagatavoti staru terapijai ar datortomogrāfijas metodi ar 3DCT un 4DCT skenēšanu. Pētniecības metode ir kvalitatīvā, retrospektīvs pētījums. Bakalaura darbā tika izvirzīta hipotēze – plaušu audzēja apjoms un audzēja atrašanās vieta plaušās, kas korelē ar elpošanas ciklu, ietekmē staru terapijas izvēles metodi un plānošanu. Latvijā pirmo reizi tika veikts pētījums, kurā tika iegūti dati par dažādās plaušu daivās esošā audzēja klīniskā mērķa apjoma atrašanās vietu un tilpumu atkarībā no pacienta ieelpas un izelpas. Bakalaura darba apjoms ir 39 lpp., darbā ir 26 attēli, 5 tabulas un 8 pielikumi.

Bachelour theme is „Evaluation of lung tumor target volume location based on 3DCT and 4DCT scanning”. The relevance of the topic is determined by the growing lung cancer cases in Latvia and world. Breathing is a natural physiological process associated with movements of internal organs, including lung movement. Radiation therapy is one of the treatment methods for lung cancer, which is based on the delivery of a high dose of ionizing radiation to cancer cells, while at the same time protecting the surrounding healthy tissues as much as possible. Accurate delivery of ionizing radiation should take into account the target size of the lung tumor during the respiratory cycle. The aim of this study was to investigate the location and movement of the target volume of lung tumor during the respiratory cycle based on 3DCT and 4DCT scans. Tasks include summarizing and analyzing the literature on lung anatomy and oncological diseases - lung cancer, on respiratory physiology and lung tumor movements during the respiratory cycle in radiotherapy, as well as a practical study on the location of tumor target volume depending on respiration, data collection and analysis. Research tool – patient’s lung tumor radiotherapy plans in the planning system program, which have been prepared for radiotherapy with computed tomography method with 3DCT and 4DCT scanning. The research method is a qualitative, retrospective study. The bachelor's thesis hypothesis is that the size of the lung tumor and the location of the tumor in the lungs, correlates with the respiratory cycle, influence the choice of radiotherapy method and planning. For the first time in Latvia, a study was performed to obtain data on the location and volume of the clinical target volume of a tumor in different lung lobes, depending on the patient's inhalation and exhalation.
Evaluation of lung tumor target volume location based on 3DCT and 4DCT scanning
Keywords: Medicīna; Plaušu anatomija; Plaušu vēzis; staru terapija; Plaušu audzēja mērķa apjoms; elpošanas cikls