Paleobotānisko pētījumu metožu pielietojums Lielā Ķemeru tīreļa paleoveģetācijas rekonstrukcijai - Daņiļēvičs, Pēteris (Latvijas Universitāte, 2010)
Pēteris DAŅIĻĒVIČS, 2010. Paleobotānisko pētījumu metožu pielietojums Lielā Ķemeru tīreļa paleoveģetācijas rekonstrukcijai. Bakalaura darbs dabaszinātņu bakalaura grāda iegūšanai ģeoloģijā. Latvijas Universitāte, Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte. Ģeoloģijas nodaļa. 68. lpp. 2010. Bakalaura darba izstrādes gaitā tika veikti pētījumi un iegūti rezultāti, kas sniedz informāciju par Ķemeru tīreļa attīstību, kas rekonstruēta izmantojot paleobotānisko pētījumu rezultātus . Pētījumā tika izmantotas lauka darba metodes, tai skaitā ģeoloģiskā urbšana un zondēšana, nogulumu vizuālā novērtēšana, dokumentēšana un paraugu ievākšana analīzēm. Paleobotāniskās analīzes (sporu-putekšņu analīze, kūdras botāniskā sastāva un kūdras sadalīšanās pakāpes noteikšana) tika veiktas Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes Kvartārvides laboratorijā. Izmantojot datorprogrammas TILIA un TGView, tika apstrādāti iegūtie dati un izveidotas sporu-putekšņu diagrammas. Iegūtie rezultāti ļauj izdarīt secinājumus, ka paleobotāniskās analīzes ļauj rekonstruēt Ķemeru tīreļa attīstību un kūdru veidojošo augu sastāva izmaiņas tā veidošanās gaitā, kas notikusi kopš boreālā laika. Darba kopējais apjoms ir 49 lappuses, tajā skaitā 8 attēli, 3 tabulas un izmantotās literatūras saraksts, kurš satur 26 publicētos darbus un 4 nepublicētos materiālus.

Pēteris DAŅIĻĒVIČS, 2010. Application of the paleobotanical research methods for the Ķemeri Mire paleovegetation reconstruction. Bachelour’s Theses for Graduation in Natural Sciences Bachelour’s degree in Geology. University of Latvia, Faculty of Geography and Earth Science, Department of Geology. Riga. 49. p. Investigations and obtained results during working out of the Bachelour’s work give information about the :Kemeri Mire development reconstructed according the results of palaeobotanical studies of peat deposits from Ķemeri Mire. During working out of the Bachelour’s work author acquiered field work methods, carried out corings, sounding, visual estimation of the deposits and sampling. In the Laboratory of the Quarternary Environment author acquired and carried out spore-pollen and peat botanical composition analysis, used computer programmes TILIA and TGView 2.0.2 for creating of pollen diagrams. Results of study allow to conclude that paleobotanical analysis allow to reconstruct Ķemeri Mire development and changes in plant composition of peat formation, which started since the Boreal Time. Key words: spore-pollen analysis, Ķemeri Mire, peat botanical composition
Application of the palaeobotanical research methods for for the Ķemeri Mire palaeovegetation reconstruction
Keywords: Ģeoloģija