Pašpiešķirtās tiesības un situācijas refleksija kā autovadītāju uzvedības prognozētājas - Sedleniece, Linda (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījuma mērķis bija izpētīt, kā pašpiešķirtās tiesības un situācijas refleksija prognozē autovadītāju uzvedību. Paaugstināta pašpiešķirto tiesību izjūta ir saistīta ar narcisma iezīmēm un agresīvu braukšanu, savukārt situācijas refleksija prognozē drošu auto vadīšanu. Pētījumā piedalījās 210 autovadītāji, aizpildot Psiholoģisko pašpiešķirto tiesību skalu, Autovadītāju situācijas refleksijas skalu, Autovadītāju uzvedības aptauju. Rezultāti parādīja, ka dzimums ir vienīgais statistiski nozīmīgais prognozētājs. Pašpiešķirto tiesību līmenis, piesardzība un perspektīvas ieņemšana būtiski neprognozēja pārkāpumus, kļūdas vai nejaušas kļūdas, norādot, ka, lai arī šīs psiholoģiskās iezīmes tiek uzskatītas par būtiskiem uzvedības ietekmētājiem, to ietekme uz auto vadīšanu var būt netieša.

The aim of the study was to examine how entitlement and situational reflection predict driver behaviour. Entitlement is associated with narcissistic traits and aggressive driving, whereas situational reflection predicts safer driving. The study involved 210 drivers who completed the Psychological Entitlement Scale, the Driver Situational Reflection Scale, and the Driver Behaviour Questionnaire. Results showed that gender was the only statistically significant predictor. Levels of entitlement, caution, and perspective-taking did not significantly predict violations, errors, or lapses, suggesting that although these psychological traits are considered important behavioural factors, their impact on driving may be indirect.
Entitlement and situational reflection as predictors of driver behaviour
Keywords: Psiholoģija; pašpiešķirtās tiesības; situācijas refleksija; perspektīvas ieņemšana; pārkāpumi; kļūdas