Piespiedu konversija islāmā pravieša Muhammada dzīves laikā - Rašmane, Annija (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba nosaukums ir “Piespiedu konversija islāmā pravieša Muhammada dzīves laikā”. Darbā tiek apskatīts jautājums par brīvās gribas esamību, attiecīgi, vai islāma pieņemšana ir bijusi brīva, patstāvīga izvēle. Tēma ir aktuāla, jo pēdējo pāris gadu laikā saistībā ar patvērumu meklēšanu uz Eiropu imigrē liels skaits islamticīgo. Ņemot vērā, ka Austrumos reliģija vēl aizvien ieņem ļoti svarīgu loma cilvēku ikdienas dzīvē, ir svarīgi izprast, kādas pārliecības un ticības piekritēji ir šie cilvēki, un vislabākais veids, kur meklēt un gūt atbildes ir pašu musulmaņu sakrālajos tekstos. Saistībā ar imigrantu pieplūdumu, aktualizējies arī terorisma jautājums, jo mūsdienās lielākā daļa radikāli noskaņotu cilvēku nāk tieši no islamticīgo rindām. Šajā sakarā ir svarīgi saprast, cik lielā mērā radikalizācija iekļaujas pašā islāma būtībā, vai teroristi par pamatu savām darbībām var atsaukties uz Korānu, kas ir neapstrīdams avots jebkuram musulmanim. Bakalaura darba mērķis ir analizēt, cik lielā mērā islāms ir vērsts uz brīvo gribu - cilvēka individuālo izvēli, īpašu uzmanību pievēršot islāma atšķirību veidojošajiem elementiem cilvēka brīvās gribas jautājumā, kas loģiski tālāk arī ietekmē konversijas izpausmes islāmā. Galvenokārt, bakalaura darbs pierāda, ka islāmā viens no būtiskākajiem elementiem ir pakļaušanas. Islāma izplatības sākumā vairumam cilvēku pāriešana islāma ticībā nav biju brīva izvēle. Islāma būtība ir balstīta uz vairākiem apšaubāmiem aspektiem – idejas par nolemtību, varmācības un bailēm, kā arī pakļaušanos. Korāns, kā arī sunna apstiprina, ka nekas cilvēka dzīvē nenotiek bez Allāha līdzdalības, ka Allāhs jau iepriekš ir lēmis svarīgākās viņa dzīves detaļas, piemēram, būt ticīgajam (musulmanim) vai nē. Neatkarīgi no iepriekš nolemtā likteņa, cilvēks par saviem darbiem tik un tā tiks tiesāts un sodīts. Darbs sastāv no 4 galvenajām nodaļām un kopā ar pielikumu veido 46 lappuses.

Title of the following bachelor thesis is "Forced conversion in Islam during the life of the prophet Muhammad". Bachelor work deals with the question of free will, respectively, if conversion in Islam has been free, independent choice. The topic is actual, because in the last couple of years many refugees immigrate to Europe. Considering that in the East religion still has very important role in people's everyday life, it is important to understand what kind of belief they support. The best place where to look for answers is in Islamic sacred texts. Because of the huge number of refugees another issue has raised - terrorism. Nowadays most radically minded people are Muslims, that is why it is important to understand the extent to which Islamic radicalization fits into Islamic doctrine and if it is possible for terrorists to justify their actions with the words of the Qur'an. The aim of this bachelor work is to analyze the extent to which Islam focuses to free will, as well as human individual choices. Special attention was given to elements which makes Islam different from other religions in the questions affecting free will. Logically, these questions and elements affect the expressions of conversion in Islam. Mostly, the thesis proves that the essential part of Islam is submission. At the beginning for most of the people conversion in Islam was not a free choice. The essence of Islam is based on several questionable aspects - the idea of predestination, violence and fear, as well as submission. Both Quran and Sunnah confirm that nothing in person's life happens without the participation of Allah. Allah has already decided most important details of person's life, for example, to be a believer (Muslim) or not. Regardless of previously decided destiny, every man will have to take responsibility of his actions. The bachelor thesis consists of four main chapters and together with annex makes 46 pages.
Forced Conversion in Islam during the Life of the Prophet Muhammad
Keywords: Āzijas studijas; islāms; pravietis Muhammads; piespiedu konversija; brīvā griba; Korāns