Kredīta tirgus un nekustamā īpašuma tirgus savstarpējā mijiedarbība - Gablika, Anda (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darba mērķis ir analizēt hipotekārās kreditēšanas attīstības ietekmi uz nekustamā īpašuma tirgu Latvijā, kā rezultātā dot secinājumus un izvirzīt priekšlikumus hipotekārās kreditēšanas un nekustamā īpašuma tirgus savstarpējai sabalansētai attīstībai Latvijā. Maģistra darba pirmajā daļā autore ir pētījusi hipotekārās kreditēšanas būtību, ekonomisko nozīmi tautsaimniecībā, modeļus Eiropas valstīs, funkcionēšanas sistēmu Latvijā, kā arī tās tiesisko bāzi. Otrā daļa veltīta hipotekārās kredītsistēmas attīstības Latvijā ietekmējošo faktoru analīzei – iekšzemes kopprodukta pieaugums, iedzīvotāju ienākumu palielināšanās, dzīvojamā fonda attīstība, būvniecības nozares attīstība, kā arī valsts ietekmi uz hipotekāro kredītu tirgus attīstību Latvijā. Trešajā daļā tika veikta Latvijas hipotekāra kredīta tirgus analīze (procentu likmju, apjomu, termiņu, struktūras izmaiņas) un nekustamā īpašuma tirgus izpēte, un ceturtajā nodaļā analizēta abu tirgu savstarpējā ietekme. Maģistra darbā veiktā analīze un pētījums pamatojas uz LR likumdošanas aktu prasībām, Latvijas komercbanku asociācijas un Finansu un kapitāla tirgus komisijas publicētajiem statistikas datiem, kā arī teorētiski un praktiski pētījumi un publikācijas par hipotekāro kreditēšanu un nekustamā īpašuma tirgu presē un Internetā. Maģistra darba beigās tiek doti secinājumi un izvirzīti priekšlikumi hipotekāro kredītu tirgus attīstībai Latvijā un tā ietekmi uz nekustamā īpašuma tirgu. Uzskatāmākai datu atspoguļošanai ir izmantoti 21 attēls un 8 tabulas.

The aim of the Master paper “Interaction of Credit Market and Real Estate Market” is to analyze influence of the development of mortgage crediting upon the real estate market in Latvia, as a result to pass conclusions and to give suggestions for better integrated development of credit and real estate markets. In the first part of the Master paper the author investigates the essence of the mortgage crediting system, its economic influence on the national economy, models in European countries, system of functioning in Latvia, as well as its legislative basis. Part two is devoted to the analysis of influencing factors - the growth of gross national product, increase of personal income of inhabitants, development of dwelling funds, development of construction industry, as well the impact of state on the development of mortgage crediting market in Latvia. In Part three the author performs an analysis of mortgage crediting market in Latvia (changes of rate of interest, amount, term, structure) and research of the real estate market, and both mutual impact. The analysis and investigation performed in the Master paper is based on the provisions of legal acts of the RL, statistic data published by Commercial Banks Association of Latvia and Finance and Capital Market Commission, as well as on theoretical and practical investigations and publications on mortgage crediting and real estate market in the press and Internet. In the end of the Master paper conclusions are drawn and recommendations suggested for mortgage loans market development in Latvia and its influence upon the real estate market. For better understanding of the data 21 figures and 8 tables are used.
Interaction of Credit Market and Real Estate Market
Keywords: Ekonomika