Ogļskābes arhidrāzes IX ekspresija gaišo šūnu nieru karcinomas šūnās - Rudzīte, Agnese (Latvijas Universitāte, 2019)
Gaišo šūnu nieru karcinoma mūsdienās ir viens no visbiežāk diagnosticētajiem audzēju veidiem, un, lai gan mirstība no tās samazinās, pašlaik terapijā lietoto medikamentu efektivitāte ir zema. Viens no iemesliem ķīmijterapijas neefektivitātei un ccRCC invazivitātei ir paaugstināta ogļskābes anhidrāzes IX ekspresija. Šajā pētījumā, izmantojot plūsmas citometriju, tika analizēta CA IX ekspresija gaišo šūnu nieru karcinomas šūnu līnijas un primārajās no pacienta izdalītajās ccRCC šūnās. Pētījumā tika apstiprināts zinātniskajā literatūrā aprakstītais, ka ccRCC šūnu līnijā (RCC-MF) attiecībā pret nieru proksimālo kanāliņu šūnu līniju (RC-124) ir novērojama paaugstināta CA IX ekspresija šūnu membrānās, taču, analizējot primārās ccRCC šūnas, CA IX ekspresijas izmaiņas netika novērotas, norādot uz atšķirīgo CA IX ekspresijas profilu no pacienta iegūtajās primārajās šūnās, kas precīzāk reprezentē audzēja heterogenitāti.

Clear cell renal carcinoma nowadays is one of the most commonly diagnosed tumor types, and although mortality is decreasing, the effectiveness of currently used medications is low. One reason for the ineffectiveness of chemotherapy and ccRCC invasiveness is increased expression of carbonic anhydrase IX. In this study CA IX expression in clear cell renal carcinoma cell lines and primary ccRCC cells isolated from patient were analyzed using flow cytometry. The study confirmed statements in scientific literature, that ccRCC cell line (RCC-MF) relative to proximal tubular cell line (RC-124) in cell membranes has elevated CA IX expression, but analyzing the primary ccRCC cells, changes in expression of CA IX were observed, indicating diverse CA IX expression profile in primary cells acquired from patient, which more accurately represents tumor heterogeneity.
Carbonic arhydrase IX expression in clear cell renal cell carninoma cells
Keywords: Farmācija; ogļskābes anhidrāze IX; gaišo šūnu nieru karcinoma; plūsmas citometrija; nieru karcinoma