Kontrastjutības izmaiņas dažādos fona spožuma līmeņos kataraktas pacientiem - Balode, Luīze (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darbs uzrakstīts latviešu valodā uz 32 lapām. Darbs sastāv no ievada, teorētiskās un praktiskās daļas. Darbs satur 18 attēlus, 3 tabulas un 29 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: izvērtēt kontrastredzes jutību pacientiem ar kataraktu un bez kataraktas pie dažādiem fona līmeņiem. Metode un dalībnieki: pētījumā piedalījās divas dalībnieku grupas – 36, cilvēki kuriem dignosticēta kataraka, un 16 cilvēku kontrolgurpa, kuru vidējais vecums ir 51 gads un nav novērotas nekādas acu saslimšanas. Dalībniekiem tika novērtēta kontrastjutība ar AFC testa dizainu. Rezultāti: kontrastjutības līmenis ir zemāks kataraktas grupas pacientiem, salīdzinot ar kontrolgrupu, kā arī, palielinoties telpiskajai frekvencei, kontrastjutība samazinās.

The bachelor's work is written in Latvian to 31 pages. The work consists of introduction, theory and practical parts. Work contains 19 images, 3 charts and 29 references to literature sources. The works goal is to estimate the contrast vision sensitivity for patients with cataract and without cataract, if different background levels are used. Method and participants: Two groups participated in the study - 36 people who have diagnosed cataract and 15 people control group who's average age is 51 and have no eye illnesses. Participants with contrast sensitivity were evaluated with an AFC test design. Results: The contrast sensitivity level is lower for cataract group pacients comparing with the control group, as well as increasing spatial frequency the contrast sensitivity lowers.
Contrast Sensitivity Changes at Different Background Brigthness Levels in Patients with Cataract
Keywords: Fizika; katarakta; kontrastjutība; telpiskā frekvence; redzes asums