Meistara Sen no Rikjū skolas tējas ceremonijas vēsturiskās tradīcijas un mūsdienas - Dzenuško, Elīna (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba nosaukums ir: Meistara Sen no Rikjū tējas ceremonijas vēsturiskās tradīcijas un mūsdienas. Meistars Sen no Rikjū ir viens no izcilākajiem Japānas tējas meistariem, kurš ir izveidojis savu tējas ceremonijas koncepciju un pamatnoteikumus, kurus daudzi turpina apgūt un praktizēt arī mūsdienās. Sen no Rikjū izveidotā tējas ceremonija tiek uzskatīta par tradicionālo tējas ceremonijas veidu. Darbā tika pētītas meistara Sen no Rikjū vēsturiskās tējas ceremonijas tradīcijas, kā arī tiks analizētas tējas ceremonijas, kuras radās 20.gs. un 21.gs. mijā. Tika analizēta vēsturisko tradīciju saglabāšanās mūsdienu tējas ceremonijās, kā arī tējas ceremonijas nozīme mūsdienu cilvēku ikdienā. Darbā iztirzātā tēma sniedz ieskatu kā var saglabāt savu kultūras identitāti mūsdienās. Darbs ļauj saprast uz Japānas valsts piemēra, kā mūsdienās nosargāt savas valsts vēsturiskās tradīcijas un neļaut tām izzust. Darbā izvirzītā hipotēze, ka mūsdienu tējas ceremonija ir mainījusies struktūrā, taču tās sakrālā nozīme un galvenās pamatkategorijas palika nemainīgas, apstiprinājās. Vēsturiski un mūsdienās par galvenajiem tējas ceremonijas balstiem tiek uzskatīta harmonija un vienkāršība. Tradicionālajā tējas ceremonijā obligāta ir stingru kanonu ievērošana, savukārt mūsdienās tās rīkošana notiek brīvi, balstoties tikai uz dažiem tradicionālajiem pamatprincipiem. Mūsdienu tējas ceremonijas rituāls tiek vienkāršots, pielāgojot to ikdienas dzīvei. Japānas jaunieši ir ieinteresēti tradicionālajā tējas ceremonijā, kas liecina, ka vēsturiskās tradīcijas sabiedrībā ir aktuālas arī mūsdienās, taču rituāla sarežģītības dēļ jaunieši to reti praktizē.

Title of thesis is: Master’s Sen no Rikyu tea ceremony’s historical traditions and nowadays. Master Sen no Rikyu is one of the most excellent tea ceremony masters in Japan, who has his own conception of tea ceremony and basic principles, that are still studied and practisized today. Sen no Rikyu’s made tea ceremony is assumed as traditional type of tea ceremony. In this work Sen no Rikyu historical traditions of tea ceremony were reseached and 20th and 21st centuries tea ceremonies were analysed. Historical preserving of traditions nowadays was analysed, as well as tea ceremony’s meaning in current people’s everyday life. The theme, that was described in thesis gives impression how to preserve own cultural identity nowadays. Thesis encourages undersanding on Japan’s example, how to preserve country’s historical heritage and preserve traditions from die. The hypotesis described in the work, that nowadays tea ceremony has changed in it’s structure, but it’s sacred meaning and main basics has been unchanged, is confirmed. Historically and nowadays main tea ceremonies’s basis is harmony and simplicity. Traditional tea ceremony has certain strict canons, but nowadays it’s performance is rather free, based on couple basic principles. Nowadays tea ceremony ritual is simplified, and adjusted to everyday life. Japan youth is interested in traditional tea ceremony and it confirms that historical traditions in society are actual even now, but because of the complex of the ritual youth practises it rarely.
Master’s Sen no Rikyu Ceremony’s Historical Traditions and Nowadays
Keywords: Āzijas studijas