Sociālpsiholoģiskie aspekti mūsdienu Japānas demogrāfijā - Lipska, Amanda (Latvijas Universitāte, 2021)
Darba nosaukums ir Sociālpsiholoģiskie aspekti mūsdienu Japānas demogrāfijā. Japānas demogrāfiskā situācija un tās sociālpsiholoģiskie rašanās iemesli tieši ietekmē Japānas sabiedrību, tās kultūrvidi un nācijas nākotni. Sabiedrības novecošanās, dzimstības samazināšanās un valsts sociālekonomiskā stāvoklis rada situāciju Japānas sabiedrībā, kurā jāpieņem lēmumi un jārod risinājumi, kuri tieši ietekmētu veselas nācijas nākotni un uzlabotu sociāldemogrāfisko situāciju valstī. Tādēļ sākotnēji nepieciešams noskaidrot iespējamos procesus un valstiskos lēmumus, kā arī sociālpsiholoģiskos aspektus, kuri pasliktinājuši pašreizējo demogrāfisko situāciju Japānā. Darba mērķis: izpētīt 21. gadsimta Japānas demogrāfijas problemātiku Darba uzdevumi: 1. izpētīt pieejamo literatūru par sociālpsiholoģiskajiem aspektiem Japānā no 2000. līdz 2020. gadam 2. analizēt dzimstības kontroli 21. gadsimta Japānā 3. noteikt sociālpsiholoģisko aspektu ietekmi un sakarību 4. veikt secinājumus un izstrādāt priekšlikumus Darba hipotēze ir apstiprinājusies, jo sociālpsiholoģiskie aspekti tieši ietekmē 21. gadsimta Japānas sabiedrību, tās veiktās izvēles, pieņemtos lēmumus un ietekmējošās motivācijas. Galvenie secinājumi: 1. Japānas sabiedrības novecošanās sindroms novedīs pie dziļas ekonomiskas stagnācijas, būs nepieciešama indivīdu invāzija no citiem pasaules reģioniem, kas novedīs kultūras vērtību zaudējuma. 2. Hikikomori var tik uzskatīts par vienu no svarīgākajiem sociālpsiholoģiskie aspektiem mūsdienu japāņu identitātes veidošanā, kas būtiski ietekmē demogrāfiskās izmaiņas. 3. Japāņu personības izpēti raksturo ne tikai vēlme identificēt kultūrā noteiktas personības iezīmes, bet arī vēlme noteikt to “dzīves telpu” oriģinalitāti, kurās personība tiek realizēta un kuras veidojas tās psihosociālajā vidē. Bakalaura darbs sastāv no 3 nodaļām, 7 apakšnodaļām, un tā apjoms ir 50 lapas puses. Darbā ir iekļauti 4 attēli. Pētijumā tika izmantotas 79 bibleogrfiskā satura vienības.

The title of the paper is Social Psychological Aspects in Contemporary Japanese Demography. The demographic situation in Japan and its socio-psychological causes have a direct impact on Japanese society, its cultural environment and the future of the nation. The society ageing, declining birth rate and the socio-economic situation of the country create a situation in Japanese society in which decisions must be taken and found solutions that will directly affect the future of the whole nation and improve the socio-demographic situation of the country. Therefore it is necessary to initially clarify the possible processes and national decisions, as well as the socio-psychological aspects that have worsened the current demographic situation in Japan. The aim of the paper: to study the problems of 21st century Japanese demography Tasks: 1. to study the available literature on socio-psychological aspects in Japan from 2000 to 2020; 2. to analyze the fertility control in 21st century Japan; 3. to determine the influence and connection of socio-psychological aspects; 4. draw conclusions and make proposals The hypothesis of the work has been confirmed, because socio-psychological aspects directly affect 21st century Japanese society, its choices, decisions and influencing motivations. Key findings: 1. The society ageing syndrome in Japan will lead to profound economic stagnation, the invasion of individuals from other regions of the world will be required, leading to a loss of cultural values. 2. Hikikomori can be seen as one of the most important socio-psychological aspects of contemporary Japanese identity formation, which has a significant impact on demographic change. 3. Japanese personality research is characterised not only by the desire to identify culturally defined personality traits, but also by the desire to determine the originality of the 'living spaces' in which the personality is realised and which are shaped by its psychosocial environment. The paper consists of 3 chapters,… pages of the page. The bachelor thesis consists of 3 chapters, 7 sub-chapters and is 50 pages long. The thesis includes 4 figures. 79 items of bibliographical content were used in the research.
Social Psychological Aspects in Contemporary Japanese Demography
Keywords: Āzijas studijas; demogrāfijā; Japāna; Sociālpsiholoģiskie; hikikomori; aborts