Latvijas ārpolitikas pamatproblēmas 1991.-1994. gadā. - Zvērs, Jānis (Latvijas Universitāte, 2008)
Deviņdesmito gadu sākums Latvijas ārpolitikā līdz šim pētīts maz, tādejādi darba Latvijas ārpolitikas pamatproblēmas 1991. – 1994. aktualitāte ir historiogrāfijā līdz galam neizpētītas tēmas analīze, turklāt darbā iekļauta līdz šim nepublicēta intervija ar pirmo atjaunotās Latvijas ārlietu ministru Jāni Jurkānu. Darba mērķis ir noskaidrot, kādas bija galvenās atjaunotās Latvijas ārpolitikas problēmas laika periodā no neatkarības atgūšanas de facto (1991. gada 21.augusts) līdz Krievijas armijas izvešanas beigu posmam (1994. gada augusts). Pētījums sadalīts trijās nodaļās: pirmajā aplūkots valstiskās neatkarības atgūšanas ārpolitiskās problēmas, atjaunotās Latvijas ārlietu dienesta izveide un personību loma ārpolitikas veidošanā, otrajā – Latvijas integrācija starptautiskajās organizācijās, savukārt trešajā – attiecības ar Krieviju, armijas izvešanas un nepilsoņu problemātikas analīze.

Historians haven’t made a lot of studies for period of nineties in Latvian foreign policy, so that’s what makes this research, called The Basic problems of Latvian foreign policy 1991. – 1994. quite uniqe. There is also up to now unpublished interview with first renewed minister of Foreign affairs Jāni Jurkāns included in this research. Aim of this research is to get know basic problems of Latvian foreign policy in time from Latvia’s independece renewal in 1991. till 1994. – year, when withdraw of Russian army was finished. Research consists of three chapters: in first author analyses the manner of Latvia’s independece reneval, remaking of Foreign Affair Office and discuss the role of different personalities in latvian diplomacy, second chapter is based on research of Latvia’s integration in international organisations problem , and the third chapter consists of Latvian – Russian negotiation analyse.
The Basic Problems of Latvian's Foreign Policy 1991-1994.
Keywords: Vēsture