Diskriminācija, kas balstīta uz seksuālo orientāciju kopskatā ar tiesībām uz privāto un ģimenes dzīvi Eiropas Cilvēktiesību tiesas praksē - Ozola, Kalīne (Latvijas Universitāte, 2014)
Eiropas Cilvēktiesību tiesas judikatūra rāda, ka Eiropas Cilvēktiesību konvencijas 14.pantā garantētās tiesības homoseksuālām personām būtu nodrošināmas bez diskriminācijas. Eiropas Cilvēktiesību tiesa vairākkārt ir atzinusi, ka valsts rīcības brīvība attiecībā uz jautājumiem, kas skar tik intīmu jomu, kā personas seksuālā orientācija ir ļoti ierobežota. Darba uzdevums ir noskaidrot, kādas tiesības homoseksuālām personām saistībā ar to privāto un ģimenes dzīvi piešķir Eiropas Cilvēktiesību konvencija. Darba rezultātā tiek konstatēts, ka homoseksuālām personām salīdzinājumā ar heteroseksuālām personām būtu piešķiramas vienlīdzīgas tiesības attiecībā uz privāto un ģimenes dzīvi, kā arī tiesības uz bērnu adopciju un partnerattiecību reģistrāciju, ja šādas tiesības valsts paredz heteroseksuālām personām salīdzināmā situācijā. Tomēr valsts pienākums nav garantēt homoseksuālu personu līdzvērtīgas tiesības uz laulību.

European Court of Human rights case law shows that rights under Article 14 in European Convention of Human Rights should be guaranteed to homosexual persons without discrimination. European Court of Human Rights have set multiple times that states enjoy a margin of appreciation in cases about such intimate and private aspect of persons private life as sexual orientation is very limited. Purpose of the work is to clarity what rights in relation to respect for their private and family life is given by the European Convention of Human Rights to homosexual persons. Work leads to conclusion that homosexual persons compared to heterosexual persons should have equal rights for respect to their private and family life and also to adoption of children and the registration of the partnership if such rights state provides for heterosexual person in a comparable situation. However state does not have to guarantee rights for homosexual persons to establish a marriage.
Discrimination leased on sexual orientation in conjunction with right to respect for private and family life in European Court of Human Rights case law
Keywords: Juridiskā zinātne