AK/A noteikšana divām pacientu grupām ar atšķirīgu redzes slodzi - Šulgina, Līna (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darbs uzrakstīts latviešu valodā uz 41 lapas, satur 14 attēlus, 7 tabulas, 3 pielikumus un 27 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: AK/A noteikšana divām pacientu grupām ar atšķirīgu redzes slodzi. Pētījuma dalībnieki: 24 pacienti ar intensīvu fizisku slodzi, 24 pacienti ar intensīvu redzes slodzi. Metodes: AK/A attiecība noteikta ar gradienta metodi. Heteroforija noteikta ar modificētā Thoringtona un Madoksa testu. Rezultāti un secinājumi: noteiktās AK/A vērtības starp pacientu grupām ir statistiski nenozīmīgas. Noteiktās AK/A vērtības ar modificētā Thoringtona testu uzrāda mazākas vidējās AK/A vērtības un mazāku standartdeviāciju, salīdzinot ar Madoksa testu. Redzes slodze ir saistīta ar refrakcijas veidu. Atslēgas vārdi: AK/A attiecība, modificētā Thoringtona tests, binokulārās funkcijas.

Master’s work is written in Latvian. It consists of 41 page. It contains 14 figures, 7 tables, 3 annexes and 27 literature sources. Aim: Determination of AC/A ratio in patients with and without sustained near work Participants: 24 patients with and 24 without sustained near work. Methods: Gradient AC/A ratios was determinated. Heterophoria was measured using the modified Thorington and a Maddox rode tests. Results and conclusions: AC/A ratio in patients with and without sustained near work lost statistical significance. It may be observed that AC/A values obtained using the modified Thorington test were lower and produced smaller mean difference than those found with Maddox rode test. The relationship of sustained near work to refractive error was found. Keywords: AC/A ratio, hetherophoria, modified Thorington test, binocular functions.
Determination of AC/A ratio in patients with and without sustained near work
Keywords: Fizika