Apcietinājuma piemērošanas problēmas pirmstiesas izmeklēšanas procesā - Novikova, Evija (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darbā „Apcietinājuma piemērošanas problēmas pirmstiesas izmeklēšanas procesā” apcietinājums tiek apskatīts kā viens no procesuālajiem piespiedu līdzekļiem, vienlaicīgi arī apzinot ar apcietinājuma piemērošanu saistītās problēmas pirmstiesas izmeklēšanas procesā. Maģistra darba mērķis – norādīt galvenās problēmas, kas rodas procesa virzītājam pirmstiesas izmeklēšanas procesā piemērojot bargāko no drošības līdzekļiem – apcietinājumu. Normatīvie akti ietver virkni prasību attiecībā uz personas brīvības ierobežošanu kriminālprocesuālos nolūkos, nepieļaujot nepamatotu cilvēktiesību ierobežošanu un garantējot samērīgumu, nodrošinot līdzsvaru personas, valsts un sabiedrības interesēs. Diemžēl praksē piemērojot drošības līdzekli – apcietinājumu ne vienmēr ir iespējams garantēt nepamatotu cilvēktiesību ievērošanu un nodrošināt samērīgumu, kas arī tiek apskatīts maģistra darbā. Maģistra darba izstrādes rezultātā autore secina, ka apcietinājuma kā galējā drošības līdzekļa un kriminālprocesuālā institūta pastāvēšanas nepieciešamība nav apšaubāma. Kriminālprocess, kas nav nodrošināts ar valsts procesuālajiem piespiedu līdzekļiem būtu pilnīgi neefektīvs un zaudētu savas spējas likumā noteikto noteikumu un priekšrakstu realizācijai. Apcietinājuma pamatā ir spēt nodrošināt normālu kriminālprocesa norisi, kad cita piespiedu līdzekļa izvēle attiecībā pret aizdomās turēto, apsūdzēto nespēj nodrošināt. Izraugoties apcietinājumu kā drošības līdzekli procesa virzītājam svarīgi ir atcerēties, ka šis drošības līdzeklis būtiski ietekmē personas tiesības uz brīvību. Atslēgvārdi: Kriminālprocesa likuma 243.pants; drošības līdzekļi; procesuālie piespiedu līdzekļi; apcietinājums.

In the Master`s thesis „The problems of arrest applications in pretrial investigation process”, the arrest is discussed like one of the procedural coercive method, gathering the problems of arrest applications in pretrial investigation process. The purpose of the Master`s thesis – to draw attention to most important problems, which apperas to the process guide in the pretrial investigation process, when arrest is qualified like the severest of security measure. The laws and regulations contains a lot of requirements concerning to impairing person’s freedom for criminal procedure, estoping unfounded infringement of human rights and guaranteing proportion, providing the balance of person`s, Country`s and society`s interests. Unfortunately in practice, when the arrest is enforced as a security measure, it`s not the quarantee of unfounded infringements of human rights and providing proportion, and that is the theme which is taken in the Master`s thesis. Writeing the Master`s thesis, the author inferes, that the arrest isn`t doubtful when it`s like utmost security measure and existence necessity of criminal procedure institution. The criminal process, which isn`t insured with Countries procedural coercive methods, would be completely ineffectice and going to lose competence in statutory rules and instruction for implementation. The fundamentally of the arrest is to provide normal criminal process, when other coercive method can`t provide for accused, in relation to marked man. Choosing the arrest like security measure, The process guide must to remember, that this security measure substantially affects to person`s rights to freedom. Keywords: Section 243 of the Low of the Criminal process; security measures; coercive method of process, arrest.
The problems of arrest applications in pre-trial investigation process
Keywords: Juridiskā zinātne