Nozīmju piešķiršana industriālo lopkopības fermu dzīvniekiem - Krastiņa, Maija (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba “Nozīmju piešķiršana industriālo lopkopības fermu dzīvniekiem” mērķis ir analizēt cilvēku-dzīvnieku attiecības starp kāvējiem un lauksaimniecības dzīvniekiem, it īpaši pievēršot uzmanību nozīmēm, kādas tiek piešķirtas dzīvniekiem un faktoriem, kas ietekmē šo nozīmju piešķiršanu. Darbs balstās uz vēstures, politikas zinātnes, socioloģijas un antropoloģijas teorētiskās literatūras analīzi, valsts institūciju radīto likumu, regulējumu un ierosinājumu analīzi un daļēji strukturētām padziļinātām intervijām. Rezultāti norāda, ka kulturālajai, sociālajai ideoloģijai un ligvistiskajam kontekstam, kā arī kaušanas praksei ir liela nozīme dažādu nozīmju piešķiršanā. Dzīvnieki tiek uztverti kā objekti, kuriem ir ierobežotas tiesības, bet tajā pašā laikā ir arī pienākumi pret saviem saimniekiem, viens no kuriem ir – būt par pārtikas produktiem. Šāda uztvere atvieglo emocionālo slogu kāveju darbā.

Bachelor's thesis “Construction of meanings for industrial farm animals” goal is to analyze human-animal relationships between farm animals and slaughterman, focusing on meanings that are constructed to describe animals and factors that influences the meanding construction. This research paper is based on analysis of historian, political, social and anthropological science theoretical literature, analysis of government institution bureaucratic documents and semi-structured in-depth interviews. The research shows construction of meanings are hugely influenced by the cultural, social and linguistic ideology of certain society as well as of praxis of slaughter. Animals are constructed as objects of farm or person, and they have certain rights, but moreover they have duties towards their owners, e.g. to be consumed as meat. This perception ease the emotional stress of slaughterman.
Construction of meanings for industrial farm animals
Keywords: Antropoloģija; kautuve; cilvēku-dzīvnieku attiecības; objektifikācija; industriālā lopkopība; kāvējs