Furil(tienil)silāna un -germāna atvasinājumu sintēze, struktūra, ķīmiskās un bioloģiskās īpašības - Spura, Jana (Latvijas Universitāte, 2017)
Darbā ir apkopota literatūra par furāna un tiofēna karbonilgrupas atvasinājumu, silatrānu un germatrānu iegūšanas metodēm. Tika sintezēti aminosililgrupu saturoši furfurola dietilacetāli, silīciju un germāniju saturoši furāna un tiofēna karbonilsavienojumi, veiktas karbonilgrupas reakcijas un iegūti jauni furil(tienil)nitroni, -aldimīni, -laktoni, -metilēn-bis-indoli, -ketoksīmi, -O-alkil- ketoksīmi, -1,5-benzodiazepīni. Sintezēti silatrāni un bis-germatrāni. Sintezēto savienojumu struktūras pierādītas ar spektrometriskajām metodēm, izpētīta un salīdzināta iegūto vielu bioloģiskā aktivitāte. Perspektīvākajām savienojumu klasēm noteikta spēja inhibēt angioģenēzi un matricas metaloproteināzes.

Synthesis of furane and thiophene carbonyl group containing derivatives, silatranes and germatranes have been reviewed. Were synthesized aminosilyl group containing furfurol diethylacetals, silicon and germanium containing furane and thiophene carbonyl compounds, performed carbonyl group reactions and obtained new furyl(thienyl)nitrones, -aldimines, -lactones, -methylene-bis-indoles, -ketoximes, -O-alkylketoximes, -1,5-benzodiazepines. Were synthesized silatranes and bis-germatranes. Structure of the synthesized compounds demonstrated by spectrometrical methods and studied and compared the biological activity of substances. For the most promising compounds a certain ability to inhibit angiogenesis and matrix metalloproteinase was determined
Promocijas darbs
Keywords: Ķīmija; Chemistry