Van Sjidži un viņa ieguldījums ķīniešu kaligrāfijas attīstībā - Kande, Linda (Latvijas Universitāte, 2015)
Šī darba nosaukums ir „Van Sjidži un viņa ieguldījums ķīniešu kaligrāfijas attīstībā”. Darba aktualitāti autore pamato ar savu interesi mākslas vēsturē un ķīniešu kaligrāfijā, kas ir ķīniešu kultūras neatņemama sastāvdaļa. Tomēr par šo tēmu nav izvērstu zinātnisku pētījumu, rietumu valodās zinātniskā literatūra arīdzan ir salīdzinoši mazāk nekā par ķīniešu glezniecību. Darba mērķis ir plašāk izpētīt un izprast kaligrāfa Van Sjidži lomu rakstīšanas mākslas vēsturē, kā arī ieskicēt šufa mākslas sociālās un estētiskās tradīcijas Ķīnas kultūrā, lai iepazīstinātu lasītāju ar vienu no oriģināliem pasaules mākslas žanriem, kas mūsdienas sinofonās kultūras sfēras centrā turpina attīstīties. Van Sjidži ir izcils kaligrāfs, kurš slavu iemantoja tikai 300 gadus pēc savas nāves, kad Tan dinastijas otrais imperators Tan Taidzun lika ievākt Van Sjidži kaligrāfiju no visām impērijas malām, izveidojot plašu kolekciju un pasludinot Sjidži kaligrāfiju kā impērijas standartu. Zinātniskajā literatūrā autore saskārās ar diviem izskaidrojumiem šādām norisēm: a) Taidzun bija Van Sjidži kaligrāfijas cienītājs; b) imperators izmantoja savu statusu un ietekmi, lai veicinātu politiskās varas realizēšanu, ziemeļu un dienvidu teritoriju apvienošanu, kam par spēcīgu instrumentu kalpotu Van Sjidži tēls. Darbs sastāv no piecām daļām, no kurām pirmā ir veltīta Kaligrāfijas jēdzienam un ķīniešu kaligrāfijas raksturojumam, otrajā un trešajā aplūkota rakstības un rakstības mākslas evolūcija, savukārt ceturtā daļa veltīta Van Sjidži dzīves gaitām un personībai. Piektā daļā apkopoti vairāki populāri stāsti un anekdotes, kas raksturo gan Sjidži kaligrāfiju, gan viņa ekstravaganto personību, un kas lielā mērā kalpo par attaisnojumu viņa „kaligrāfijas dieva” titulam. Kopējais darba apjom 38 lpp.

The topic of the bachelor paper is „Wang Xizhi and His Contribution to the Development of Chinese Calligraphy”. The actuality of this topic is that the author of the paper is interested in art history and particularly in Chinese calligraphy, that is an indispensable part of the Chinese culture. Although the scientific research of Chinese calligraphy in Western languages is relatively less than reasearch made on Chinese painting. The aim of this paper is to investigate and to understand the role of calligrapher Wang Xizhi in the history of Chinese art of writing, as well as to outline shufa in the tradition social and aesthetic tradition of Chinese culture, in order to introducē to the reader on of the most original genre of art, that continues to flourish in the modernday sinophonic cultural spere. Wang Xizhi i san outstanding calligrapher, who earned his fame only 300 years after his death, when the second emperor of Tang dynasty, Tang Taizong decided to collect Wang Xizhi’s calligraphy from all sides of the empire. Made a vast imperial collection and proclaimed Xizhi as the Standard for calligraphy. In the scientiphic literature there were two explenations for this action: a) Taizong admired Wang Xizhi’s calligraphy; b) the emperor make use of one’s own position and influence in order to to actualize his political power, unification of Southern and Northern teritories, by promoting an image of Wang Xizhi. The paper consists of five chapters. The first is dedicated to the term calligraphy and the explanation of Chinese calligraphy, while the second and third chapters the author has viewed a brief history of the development of Chinese writing system and emergance of calligraphy as art. In the fourth ccapter author introducēs in the age in which lived Wang Xizhi, the life of the calligraphy master and an introduction to his creations. Fifth chapter is a collection of popular stories about the sage calligrapher. The total amount of the work is 38 pages.
Wang Xizhi and His Contribution to the Development of Chinese Calligraphy
Keywords: Āzijas studijas; ķīniešu kaligrāfija; Van Sjidži; kaligrāfijas attīstība; regulārais raksts; kursīvais raksts