Mezenhimālo cilmes šūnu in vitro modeļsistēmu izveide audu reģenerācijas un pretvēža zāļu piegādes pētījumiem - Kunrade, Līga (Latvijas Universitāte, 2020)
Mezenhimālās cilmes šūnas (MCŠ) ir šūnas, kam piemīt reģeneratīvas un imūno atbildi regulējošas īpašības. Mēs nostabilizējām metodi MCŠ diferenciācijai par perifērās glijas šūnām. Analizējām sigma 1 receptora ligandu ietekmi uz glijas diferenciāciju. Novērojām, ka S1R antagonists NE-100 inhibē MBP ekspresiju Švāna šūnām līdzīgās šūnās. MCŠ raksturīgā audzēju tropisma dēļ, tās varētu kalpot kā zāļu piegādes vektors pretvēža terapijā. Mēs pierādījām, ka MCŠ spēj uzņemt QD655 nanodaļiņas un nogādāt tās uz ne-metatstātiskām un metastātiskām krūts vēža šūnām 3D šūnu kopkultūrā. MCŠ trīs līniju diferenciācijas modelī tika pētīta antocianidīnu ietekme uz diferenciāciju adipocītos, hondrocītos un osteocītos in vitro. Novērojām, ka delfinidīns inhibē adipoģenēzi, malvidīns stimulē osteodiferenciāciju, bet cianidīns un delfinidīns veicina hondroģenēzi. Atslēgas vārdi: mezenhimālās cilmes šūnas, Švāna šūnas, osteoģenēze, adipoģenēze, hondroģenēze, audzējs

Mesenchymal stem cells (MSCs) are cells with regenerative and immunomodulatory properties. A method for MSC differentiation into peripheral glia cells was adopted. We analyzed the effect of sigma 1 receptor (S1R) ligands on glial differentiation. Results showed that S1R antagonist NE-100 inhibited MBP expression in Schwann cell-like cells. Due to tumor tropism, MSCs have been suggested as drug delivery vehicles for anti-tumor therapy. We showed that MSCs could uptake nanoparticles QD655 and deliver them to non-metastatic and metastatic breast cancer cells in a 3D co-culture. We used MSC trilineage differentiation model to study the effect of anthocyanidins on MSC differentiation into adipocytes, chondrocytes and osteocytes in vitro. Delphinidin inhibited adipogenesis, malvidin stimulated osteogenesis, whereas cyanidin and delphinidin promoted chondrogenesis. Keywords: mesenchymal stem cells, Schwann cells, osteogenesis, adipogenesis, chondrogenesis, tumor
DEVELOPMENT OF MESENCHYMAL STEM CELL IN VITRO MODELS FOR TISSUE REGENERATION AND ANTI-TUMOR DRUG DELIVERY STUDIES
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Medicīna un farmācija; Medicīna; Veselības aprūpe