Teātra kritika Latvijā pēc valstiskās neatkarības atgūšanas: pārmaiņas un izaicinājumi - Beļajeva, Dace (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darbs “Teātra kritika Latvijā pēc valstiskās neatkarības atgūšanas: pārmaiņas un izaicinājumi” veltīts Latvijas neatkarības laika profesionālās teātra kritikas pētīšanai. Darbā atspoguļotas latviešu teātra kritikai piemītošās iezīmes, kas veidojušās 20. gadsimta 90. gados un 21. gadsimtā, kā arī tādu teātra kritikas profesionalitāti noteicošo faktoru attīstība kā izglītība, mediji un publicitāte, kritiķu dalība dažādās kultūras organizācijās un kritikas un ētikas attiecības. Hronoloģiski analītiskā veidā atspoguļota teātra kritikas attīstība – aprakstītas pārmaiņas teātra kritikas procesos 20. gadsimta 90. gados un 21. gadsimtā, kā arī Covid-19 pandēmijas ietekme uz kritiku 21. gadsimta trešās desmitgades sākumā. Pētījums sniedz ieskatu arī aktīvi darbojošos teātra kritiķu pašrefleksijā par dažādiem mūsdienu kritikas aspektiem.

The master thesis “Theatre Criticism in Latvia after the Restoration of National Independence: Changes and Challenges” is devoted to professional theatre criticism during Latvia's independence. The research reflects the features of Latvian theatre criticism, which has developed in the 1990s and the 21st century. Development of factors determining the professionalism of theatre criticism, such as education, media and publicity, participation of critics in various cultural organizations and relations between criticism and ethics, has also been the focus of the research. The changes of theatre criticism in the 1990s and the 21st century including the impact of the Covid-19 pandemic on criticism in the early third decade of 21st century are reflected in a chronological-analytical way in this master thesis. The research also provides an insight into the self-reflection of theatre critics on various aspects of contemporary criticism in Latvia.
Theatre Criticism in Latvia after the Restoration of National Independence: Changes and Challenges
Keywords: Filoloģija; teātra kritika; profesionalitāte; pārmaiņu procesi; izglītība; mediji