Mācīšanās stratēģiju saistības ar akadēmisko sniegumu - Lisovska, Antra (Latvijas Universitāte, 2023)
Šī bakalaura darba mērķis ir pētīt saistības starp mācīšanās stratēģiju pielietojumu un akadēmisko sniegumu, kā arī noskaidrot, kuras mācīšanās stratēģijas prognozē augstāku akadēmisko sniegumu. Šajā bakalaura darba pētījumā piedalījās 66 studenti – 52 sievietes un 14 vīrieši, vecumā no 19 līdz 45 gadiem (M = 24,92; SD = 7,21), kuri pārstāvēja dažādas studiju jomas un programmas. Lai ievāktu datus par studentu mācīšanās stratēģiju pielietojumu tika adaptētas un izmantotas Motivētas Mācīšanās Stratēģiju Aptaujas (Motivated Strategies for Learning Questionnaire (MSLQ); Pintrich, 1991) mācīšanās stratēģiju skalas. Pēc korelāciju analīzes, tika secināts, ka dotās izlases ietvaros pastāv statistiski nozīmīgas vidēji ciešas un vājas pozitīvas korelācijas starp studentu akadēmisko sniegumu un uzrādītu augstāku metakognitīvās pašregulācijas un organizēšanas stratēģiju pielietojumu, kā arī regresijas analīzes rezultāts liecina, ka statistiski nozīmīgs augstāka akadēmiskā snieguma prognozētājs ir metakognitīvo pašregulācijas stratēģiju pielietojums.

The aim of this bachelor’s thesis is to study the relationship between learning strategies and academic performance, as well as to find out which learning strategies predict a higher academic performance. 66 students – 52 women and 14 men, aged between 19 and 45 (M = 24.92; SD = 7.21) – representing different fields of study and programs, participated in this undergraduate research. The learning strategy scales of the Motivated Strategies for Learning Questionnaire (MSLQ; Pintrich, 1991) were adapted and used to collect data on students' use of learning strategies. After the correlation analysis, it was concluded that within the given sample there are statistically significant moderately strong and weak positive correlations between the academic performance of students and the higher use of metacognitive self-regulation and organization strategies, as well as the result of the regression analysis shows that a statistically significant predictor of academic performance is a higher use of metacognitive self-regulation strategies.
The Relationship Between Learning Strategies and Academic Performance
Keywords: Psiholoģija; mācīšanās stratēģijas; akadēmiskais sniegums; pašregulēta mācīšanās; kognitīvās un metakognitīvās stratēģijas