6-7 gadīgo bērnu fiziskās attīstības veicināšana pirmsskolas izglītības iestādē - Šteinberga, Zane (Latvijas Universitāte, 2007)
Izstrādātā bakalaura darba tēma ir „6 – 7 gadīgo bērnu fiziskās attīstības veicināšana pirmsskolas izglītības iestādē”. Bakalaura darba mērķis ir novērtēt un salīdzināt fiziskās attīstības līmeni pilsētas un lauku pirmsskolas izglītības iestādē. Darba gaitā autore izpētīja Rīgas un Zaņas pirmsskolas izglītības iestādes 6 – 7 gadīgo bērnu fizisko attīstības līmeni pirms un pēc kritēriju pielietojuma sporta nodarbībās. Bakalaura darbā ir 64 lapas, tās veido 2 nodaļas, 8 apakšnodaļas, nobeigums, 4 pielikumi. Darbā ir 22 tabulas, 15 attēli, literatūras un avotu saraksts. Bakalaura darba pirmajā nodaļā tika izzināta bērna augšanas un attīstības īpatnības pirmsskolā, faktorus, kas ietekmē fizisko attīstību, augšanas un attīstības likumsakarības, rotaļu nozīmi fiziskās attīstības sekmēšanā. Otrajā nodaļā autore izpētīja 6 – 7 gadīgo bērnu fiziskās attīstības līmeni Rīgas un Zaņas pirmsskolas izglītības iestādē. Ģimenes kā sociālās vides ietekmi uz bērna fizisko attīstību. Bakalaura darba gaitā autore secināja, ka ikdienas pedagoģiskajā procesā, pielietojot vingrinājumu kompleksu un sporta nodarbībās sistemātiski strādājot ar pētījumā izstrādātajiem kritērijiem ir iespējams uzlabot pirmsskolas vecuma bērnu fizisko attīstību. Atslēgas vārdi: Pirmsskolas bērnu attīstības īpatnības, Fiziskā aktivitāte un attīstība, Vingrinājumu komplekss.

The theme of this developed baccalaureate work is: “Stimulation of physical development for 6-7 years old children in a preschool”. The aim of bachelor paper was to evaluate and compare the levels of physical development in rural and city preschool. Author of the work has researched the level of physical development in the preschool of Riga and Zaņa before and after sport lessons using special criteria. The baccalaureate work contains 64 pages, it contains an introduction, 2 sections, 8 subsections, a conclusion, and 4 attachments. The work contains 22 tables, and literature citations and bibliography. In the first section of bachelor paper author looks at growth and development of children in preschool, elements which influence physical development, regularities of growth and development, role of plays in promotion of physical development. In the second section the author has examined the level of physical development for 6-7 years old children of Riga’s and Zaņa’s preschools. Also family as a social environment and it’s influence on physical development of the child. As a result of research the author has made following conclusion: using complex of exercises in everyday pedagogical work and working with criteria which have been developed during research in sports lessons it is possible to improve physical development of preschool aged children. Keywords are as follows: Factors of children development in a preschool, Physical activity and development, Complex of exercises.
Promotion of 6-7 years old children’s physical development at preschool
Keywords: Pedagoģija