Reliģijas loma homoseksualitātes vēsturē Japānā 12.-19. gadsimtā - Sīmane, Maija (Latvijas Universitāte, 2018)
Šī bakalaura darba tēma ir Reliģijas loma homoseksualitātes vēsturē Japānā 12. – 19. gadsimtā. Šī darba mērķis bija aplūkot Japānas homoseksualitātes vēsturi un to kādu lomu tajā spēlēja dažādie reliģiskie uzskati, kas bija daļa no Japānas kultūras, un palīdzēja radīt sabiedrību, kas bija līdz tam, ja salīdzinā ar Rietumu pasauli, neredzēti labvēlīgi noskaņota homoseksualitātei. Laika periods, ko pārklāj attiecīgais darbs, ir no 12. gadsimta, kad valstī tiek nodibināta militāri feudāla valdība un redzamāka top nanšoku jeb vīriešu mīlestības tradīcija klosteru kopienās līdz 19 gadsimta beigām, kad gadsimtiem ilgusī Japānas izolācijas politika tiek ar spēku lauzta, un Japānā sāk ieplūst rietumnieki un rietumu vērtības, kas noveda pie tā, ko var uzskatīt par tradicionālo nanšoku, beigām. Pirmajā daļā tiek aplūkots tas, ko par homoseksualitāti ir rakstījušas tās reliģijas, kurām bija ietekme uz Japānu. Otrajā darba daļā tiek apspriestas tā veida homoseksuālās attiecības, kurām bija sakari ar reliģiju. Vienas no tām ir attiecības starp budistu mūkiem vai priesteriem un čigo jeb pusaudžu zēnu, kas dzīvoja klosterī, un otras bija saiknes un seksuālās attiecības, kas eksistēja starp samuraju skolotāju un viņa mācekli. Lai parādītu reliģisko kontekstu kādā Japānā vēsturiski nanšoku dažreiz tika pasniegts, tiek aplūkoti nanšoku mistiskie pirmsākumi, un dots pilns tulkojums vienam no Čigo monogatari – viduslaiku budistu mīlasstāstiem, kuru centrālā figūra ir čigo tēls. Trešā daļa sastāv no Edo perioda nanšoku prakses, kā arī tā, cik lielu lomu tradicionālā nanšoku pagrimumā spēlēja kristietība un rietumu pasaule, izpētes. Darba beigās tiek secināts, ka Japāna bija izdevīgā pozīcijā bagātas homoseksuālās kultūras izveidei un tas, galvenokārt, bija pateicoties labvēlīgai reliģiskajai atmosfērai, kas pastāvēja viduslaiku un agrīni modernajā Japānā. Šis bakalaura darbs ir 47 lapas garš, neskaitot titullapu, saturu un bibliogrāfiju.

The title of this bachelor thesis is The Role of Religion in the History of Homosexuality in Japan from the 12th to 19th century. The aim of this bachelor thesis was to take a look at the history of homosexuality in Japan and the role various religious beliefs that were interwoven into the culture helped to create a society that was at ease with homosexuality to a degree unseen in the Western world. The time period that the thesis focuses on spans from the 12th century when the country is taken over by a military feudalistic government and we first get a clear picture of the nanshoku or male love tradition within the monastic community till the end of the 19th century when the centuries old Japan’s isolation policy was forcibly struck down, and Japan was flooded by an influx of Westerners and Western morals, signaling the end of what one could consider the traditional nanshoku practice. In the first part we examine what the religious practices that had an impact on Japan have written about homosexuality. In the second part of the thesis the two types of homosexual relationships that could be considered in relation to religion are discussed. One of those is the relationship between a Buddhist monk or priest and a chigo or an adolescent boy that lived at the monasteries and the other is the sexual relationship and bond that existed between a samurai master and his disciple. To exemplify the religious context nanshoku was sometimes put under in the history of Japan this thesis also takes a look at the mystical origins of nanshoku and brings forward a fully translated version of one of the chigo monogatari or medieval Buddhist love stories that are centered on the figure of the chigo. The third part consists of an examination of the nanshoku practice in the Edo period and to what degree Christianity and the Western world played a role in the demise of traditional nanshoku. The thesis concludes that Japan was a prime location for the development of a vibrant homosexual culture and that was mainly due to the favourable religious environment that was present in the medieval and early modern Japan. The bachelor thesis is 47 pages long, not counting the title page, the appendix and the bibliography.
The Role of Religion in the History of Homosexuality in Japan from the 12th to 19th Century
Keywords: Āzijas studijas; Japāna; homoseksualitāte; budisms; reliģija