Reiz bija paviljons: buklets - Vilks, Ilgonis; Komova, Jekaterina (LU Akadēmiskais apgāds, 2019)
Buklets stāsta par LU Astronomiskās observatorijas novērojumu paviljona vēsturi. 1926. gadā LU ēkas tuvumā kanālmalā tika uzbūvēts novērojumu paviljons laika dienesta vajadzībām. Šeit atradās pasāžinstrumenti, ar ko noteica laika momentu, kad zvaigzne sasniedz noteiktu līniju debess dienvidu pusē – debess meridiānu. Novērotāja reģistrētos laika momentus pierakstīja hronogrāfs. Pēc tam hronogrāfa pierakstus salīdzināja ar pulksteņu sekunžu signāliem un regulēja pulksteņus, lai tie rādītu pareizu laiku.

The booklet tells about the history of the observation pavilion of the University of Latvia (UL) Astronomical Observatory. In 1926, an observation pavilion for the precise time service was built near the main building of the UL on the bank of the canal. There were transit instruments used to determine the moment of time when the star reaches a certain line on the southern side of the sky - the celestial meridian. The moments of time recorded by the observer were recorded by a chronograph. The chronograph records were then compared to the seconds signals on the clocks and the clocks were adjusted to show the correct time.
Keywords: Research Subject Categories::NATURAL SCIENCES::Physics::Astronomy and astrophysics::Astronomy; Latvijas Universitāte; Astronomija; Rīga; Laika mērīšana; LU Astronomiskā observatorija; The University of Latvia; Astronomy; Riga; Time measurement; Astronomical Observatory of the UL